Szia, kíváncsi Olvasó!

Ez itt a Matrózblog:
random gondolatok életről, hitről, tanulásról, meg minden másról. Hét gyerkőccel meg két kutyával. Otthon élve, otthontanulva.

"Amíg kicsi vagy, ösztönösen csábít az ismeretlen TUDÁS nyílt vize. Otthon nincs iskola, csak te és a nyílt víz ... Minden a TIÉD lehet, amit befogadsz belőle!"


Üdv itt:

Eszti
_____________________________________________________


2009. március 21., szombat

Megszűrt meselistám



Többetek részéről felmerült az igény egy olyan lista közzétételére, ami a meseszűrőmön átment meséket tartalmazza (a meseszűrőről a másik blogon írtam). Nézzük csak. Azt hiszem a mesék egy jó része nem olyan ismert azok közül, amiket nézünk, de nekünk bejöttek. Kettészedtem az epizódos és a hosszú meséket, s eszembe jutott néhány jó tanács, ami mese-témában alkalmazható.

Mind a két csoport esetén előnyös, ha először gyermeked nélkül nézed végig a őket (nosztalgia-este apával, hehe). Te ismered a gyermekedet, és te tudod, hogy mi az, amitől már szorong, és azt is te tudod eldönteni, hogy mi az, ami már 'nem fér bele nálad', vagyis amit nem tartasz helyesnek.

Az epizódos mesékben lehet olyan epizód, amit én nem hagynék megnézni, vagy csak magyarázattal (pl. Süni és barátaiban van egy epizód, amiben valakit megpróbálnak meghipnotizálni). Ha kevés kifogásolható tartalom van benne, akkor talán megnézésre érdemes a mese. Ha hosszú mesében merülnek föl kifogásolható részek, akkor azokat végig lehet beszélni a gyermekünkkel, feltéve ha nincs túl nagy hangsúly fektetve rá a történetben. (Akkor újra kell gondolni a mese szelektálását.)




Azt is számításba kell venni, hogy minden gyermek fejlődik, és vannak korszakai. Szülőként nekünk ezekhez a korszakokhoz aktívan alkalmazkodni kell, ugyanakkor bátorítani is őt a továbblépésre. Van, amikor egy alapvetően nem félelemkeltő mesében valami mégis megrémíti a gyermekünket, olyankor azt a mesét félretesszük. Aztán eltelik néhány hónap, és már nem fél attól a dologtól, ezért újra nézhetővé válik a mese. Érdemes tehát figyelemmel követni a fejlődését, és néha tesztelésre bedobni egy-egy mesét (ez természetesen azokra a mesékre vonatkozik, amelyek átmentek a szűrőnkön). A tesztelés azt jelenti, hogy együtt nézzük a mesét a gyermekkel, és megfigyeljük, hogy vált-e még ki pl. szorongást a mese, vagy már nem áll fenn ez a probléma.

Ha több testvér igényeihez kell igazítani a meseválasztást, akkor bölcsen kell eljárni. Egy csapda lehet, ha minden esetben a legkisebbtől várjuk, hogy alkalmazkodjon a nagyobbak meseigényeihez, hiszen akkor az ő szintjének meséi teljesen mellőzve lesznek (ugyanez fordítva is igaz lehet). Meg kell találnunk családunk ideális összhangját, amiben a mottó talán az lehetne, hogy: belátással egymásra. Vagyis időnként mindenki kedvezhet a másiknak, a nagyobb a kisebbnek, a kisebb a nagyobbnak. Az, hogy minden korosztály külön néz mesét, nem szokott működni, mert nagyon hosszúra nyúlik a képernyő előtti időtöltés...

Időnként érdemes leülni és velük nézni a mesét (és hagyni, hadd kérdezzenek, vagy meséljenek a mese alatt). Jó, ha érdeklődést mutatunk a meséik iránt, hiszen ezzel megerősítjük bennük, hogy fontosak a dolgaik számunkra. Ilyenkor figyeljük meg külön-külön a gyerekek reakcióit, nézzük, hogy nincsenek-e szorongásos tünetei valamelyiküknek. Ha felfedezünk ilyesmit, akkor megpróbálhatjuk feloldani azt, de ha nem járunk sikerrel, akkor jó, ha egy időre a polcra kerül a mese.





Íme tehát a lista. (Gyűjtöttem linkeket is, de nem találtam mindhez magyart. Azért a klippek képei alapján a nem magyaroknál is láthatod, hogy milyen jellegű meséről van szó.)


Epizódos mese:

Éliás, a kis mentőhajó,
Thomas, a gőzmozdony,
Charley és Mimmo,
Süni és barátai,
Hunyor Major,
Tűzoltó Sam,
Pompom,
Babar,
Pampalini,
A legkisebb ugrifüles,
Spunky (keresztény rajzfilm!),
Micimackó,
Pöttöm George,
Pityke.


Hosszabb mese:

Vacak, a hetedik testvér,
Bambi,
Táncoló talpak (nekünk angolul van meg, nem tudom, hogy a magyar szöveg milyen nyelvezetet tartalmaz...),
Micimackó,
Toy Story,
Szilaj,
Wall-e (nekünk angolul van meg, nem tudom, hogy a magyar szöveg milyen nyelvezetet tartalmaz...).

Szeretettel várom a listával kapcsolatos gondolatokat. Ha van olyan mese, amiről úgy gondolod, hogy a listán lenne a helye, akkor írd meg.


36 megjegyzés:

  1. Táncoló talpakat láttuk magyarul, nagyon jó, nem emlékszem kifogásolató szövegre benne, viszont én csak 7 éven felülinek adnám, az érthetőség szempontjából.
    A Thomas-ban viszont legnagyobb meglepetésemben ilyenek hallatszak (állitolag az eredeti angolban nincs ilyen): Az ördögbe! Jajj de hülye...
    Pedig nagyon szeretjuk a Thomast.
    Az a baj, hogy a mi gyerekeink azonnal megjegyzik ha ilyen szöveg hallatszik el egy mesében és két napig mondogatják - ha nem többig.
    Amúgy tetszik a listád, bár felét nem is láttam még soha, viszont hozzá tehető a Kisvakond is és Maja a méhecske.. legalábbis szerintem.
    A Kengyelfutó gyalogkakukkról mi a véleményetek? (road runner-igy van fönt a you tube-on)

    VálaszTörlés
  2. Git, a Thomas-ból nem emlékszem, hogy hallottam volna ilyen beszédeket, pedig a mieink szóvá teszik, ha csúnya beszéd van egy mesében. Elképzelhető, hogy más dvd van meg, mint nektek- van belőlük jópár, ahogy én tudom...

    Lehet, hogy csak egy epizódban szerepel ilyesmi? Vagy többen is hallottad?

    A Kisvakond, a Maja és a Kengyelfutó gyalogkakukk gyerekkoromból ismeretesek csak, nem vizsgáltam ezeket a meséket. De azt hiszem itt az ideje.;) Nemsokára rájuk keresek.

    Addig is, aki tud valamit ezekről a mesékről, vagy egyszerűen csak van valamilyen véleménye, az bátran írjon.:)

    VálaszTörlés
  3. Most látom, mennyire le vagyok maradva meseügyben. Mi a Mirr-Murrt, Frakkot, Vízipókot, A Misi Mókust, Rémusz bácsi meséit, a Leo és Fredet és perzse a Kisvakondot szeretjük nagyon. A Thomasra most kattantunk rá. Én nem ismertem eddig, de nagyon tetszik, és egy angol lelkész írta, ezt tudtátok?

    Alapvetően én elég magyarpárti vagyok, igyekszem olyan meséket, verseket, énekeket választani, amit magyarok írtak, készítettek. Sajnos egyre kevesebb készül:(

    És tényleg nagyon jó a lista! Olyan kedvem lett megint Pampalinit meg Ugrifülest nézni! Majd ezeket is megpróbáljuk beszerezni.

    VálaszTörlés
  4. csak pár megjegyzés, ha szabad :)

    nálunk kedvenc epizódmesék:
    Kockásfülű nyúl
    Vizipók
    Kisvakond
    Lolka és Bolka
    Bob The Builder - főleg fiúknak :)
    Füles Mackó - ebből csináltak valami iszonyatos zenebohócot, természetesen az eredeti mese tetszik, nem ez a modern rém...

    A Thomas nálunk nagy sláger volt egy jó ideig, bizony igaz, hogy el-elhangzik benne ördögös káromkodás (van még ennél cifrább is). Ezeket kiszűrtük, és meg is magyaráztuk, hogy miért.

    A mesefilmekhez meg hozzátenném Vuk-ot, bár az is lehet, hogy nálad nem ment át, Eszti...

    pepita

    VálaszTörlés
  5. kilike, Bob, the builderrel nemrég találkoztam először. Én is úgy láttam, hogy jó mese. A beszerzésével vagyok gondban, úgy látom, lesz még pár köröm, mire találok egy jó helyet, ahol rendelhető.:)

    Ugrifüleshez, Pampalinihoz igen jutányos áron lehet hozzájutni bizonyos online játékboltokban (nem tudják, mi a jó, talán azért ilyen olcsó, hehe). Ha beírod a Google-be vagy bármilyen keresőbe a mese címét, akkor kiad jó pár boltot, ahol kapható. Online meg is rendelheted, házhoz viszi valamelyik futárszolgálat. Mi a meséink egy jó részét online 'szereztük'.

    VálaszTörlés
  6. Most látom, hogy összekevertem itt a dolgokat.:) A kilikének szánt megjegyzés pepitának szólt. Bocs, lányok (illetve asszonyok).

    pepita, mégegy: a Vuk tényleg fennakadt a szűrőn. Nagyon durva átkozódások vannak benne, és Vuk ugyanúgy mondja őket, mint a többi szereplő. Lehet, hogy később tesztelek egyet, hogy hogy veszik a gyerkőcök, mert a sztori érdekes, de még nem tudom biztosan. Mindenesetre állandó mesénk biztosan nem lesz ez, a nagy cifraságok miatt...

    VálaszTörlés
  7. Mit gondoltok arrol, aki egyaltalan nem nez tv/dvd meseket a gyerekeivel?
    Nalunk volt negyeves korban egy sokk a Hamupipoketol, azota nalunk csak hebe-hoba van egy mese+nagyszuloknel. Neha azt gondolom, semmi baja nem lesz abbol, ha nem nez, csak hallgat meseket, es az idot kozos jatekkal sokkal jobban el lehet tolteni. Maskor arra gondolok, szokni a kene ezt is. (Megjegyzem: semmi nyafogas nincs, hogy az ovodatarsak, osztalytarsak ezt meg ezt lattak, ok meg nem)
    Petine

    VálaszTörlés
  8. Eszti, a Vukról ezek szerint ugyanazt gondoljuk. Eddig egyszer néztük meg, és arra gondoltam, hogy egy időre "elveszettnek nyilvánítom", aztán majd iskolás korban átbeszélhetjük - ez még attól függ, milyenek lesznek a fiúk iskolás korban :)

    Ha Bob, the buildert akartok nézni, miért nem nézitek egyenesen a netről? utub :)sőt, vannak downloadhelper programok, amikkel lehúzhatod a saját gépedre teljesen legálisan.

    pepita

    VálaszTörlés
  9. Petine, a gyerekedet biztosan semmi kár nem éri, ha nem néz tv-, vagy dvd-mesét! Régen sem volt tv, se dvd, és a gyerekek anélkül is felnőttek lettek, mégpedig a többségében nyugisabbak és jellemesebbek, mint a mai kultúra szülöttei- ebben véleményem szerint a tv-nélküliség is nagy szerepet játszott. Mi is csak a hétvégén nézzük, és voltak hetek, amikor egyáltalán nem kerültek képernyő elé a gyerekek (ugyanis észrevettem a függőség jeleit rajtuk, ezért drasztikus megvonás lett bevezetve), és semmi problémát nem okozott nekik.

    Valójában a gyerekeket mi szoktatjuk hozzá a képernyő előtt üléshez: mi vesszük nekik az első meséket, mi kapcsoljuk azt be nekik... és egy gyerek sem születik tv-mese szükséglettel.:)
    (Kicsit olyan ez, mint a játszócumi...)

    Petine, én igazán nagyra értékelem, hogy kitartasz ebben! Lehet, hogy ha újra kezdeném, én sem venném meg az első mese-dvd-t... Sok mindenben persze hasznos a képi megjelenítés, de azért a legtöbbünk nem kifejezetten a hasznosság miatt, okító célzattal kapcsol mesét a gyerekének, inkább hogy szórakoztassa.

    Meg azért, mert a kultúránkban olyan nagyon belegyökerezett ez a rutin: este mese KELL a gyereknek, mégpedig esti mese, aminek muszáj képinek lenni, mert az úgy a jó... :( Pedig én azt is el tudom képzelni működő alternatívának, hogy este családi áhitat van bibliai történettel, és nap közben, mondjuk délutáni alváskor van csak felolvasott mese. Ez persze a jelenkori világ szemlélete szerint is minimum maradi, de inkább nem-épelméjű...

    Tehát ha nagyon szűrve van, akkor működik a tv-, vagy dvd-mesézés is, úgy értem, hogy a gyerekekre nézve nem káros. Azért az is egy érdekes téma, hogy mennyi az annyi, vagyis heti hány óra az elfogadható. Viszont ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor azt is be kell ismernünk, hogy tulajdonképpen MAGUNK miatt nézetünk mesét a gyerekünkkel, nem kifejezetten őmiatta (hisz neki eredetileg nincsen ilyen igénye). Szülőként MI szeretjük, ha a gyerek mesét néz, jó látni, ahogy leköti, ahogy ámul, ahogy kacag rajta, ahogy figyeli a cselekményt...

    Van egy ismerős család, akiknél 3 fiatal felnőtt gyermek van, nemek szempontjából ez is az is. Náluk elvi okokból egyáltalán nem is volt otthon tv. Most, hogy felnőttek, már van, de nem köti le őket úgy, mint azokat a felnőtteket, akik még másnál vendégségben is csak nagy nehézségek árán tudják levenni a szemüket a képernyőről, ha megy valamilyen műsor (biztosan ti is ismertek ilyen embereket)... tehát szerintem egyáltalán nem döntöttél rosszul.:)

    Megkérdezhetem, hogy mi miatt akadt ki a gyerkőcöd a Hamupipőkére? (megjegyzem, ezt a mesét én sem venném meg a lányomnak, még ha lenne is)

    VálaszTörlés
  10. hmmm, pepita, végig fogom gondolni ezt a mese-letöltős dolgot. Én amúgy azért szeretem jobban a dvd-meséket, mert a gyerekszobában van a tv-nk, dvd-nk, és ott zavartalanul tudják nézni. A számítógép másik szobában van. Mi a számítógépet pl. fejlesztőfeladatok, vagy tanulós dolgok, olykor meg egyszerűbb számítógépes játékok használatára vesszük igénybe, legalábbis a gyerekekkel kapcsolatban. (Meg Pitykét nézünk rajta, mert azt nem láttam még dvd-n.) A gyerekszobában való mesenézésnek megvan a procedúrája a tv-bekapcsolással, a mese végén meg a kikapcsolással. A kikapcsolást ők csinálják, és látom, hogy jó nekik, hogy ilyen kézzelfogható módon zárjuk le a képernyős időtöltést. A számítógép szerintem ilyen szempontból jobban kicsúszhat a szülői kontroll alól- a 6évesünk már el tud navigálni néhány kattintásos felület között. A kontroll persze a szülő határozottságától és nem a gyerek készségeitől függ, de én azt vettem észre, hogy azzal, hogy rájuk van bízva a kikapcsolás művelete, elkerülhetőek a hatalmas hisztis rohamok egy-egy mese végén- feladatként veszik, és fontosnak érzik, amit tesznek. Nekünk egyelőre így jött be. :)

    VálaszTörlés
  11. Érdekes, amit irtok, amúgy nekem eredetileg, mikor meséről volt szó, olvasott mese ugrott be. Mert a kettő között óriási a különbség. Sok mese jo, szerintem, ha csak olvassuk nekik, de félelmetes lehet nézve. Sokkal jobban szeretek olvasni nekik, szóval minden elismerésem Petine, hogy alig néznek mesét, hiszen eredetileg a mese lényege a mesélés volt.
    Nálunk úgy van, hogy elalvás előtt olvassuk a mesét illetve a történeteket a Bibliából (délben Bibliai történet, este pedig mese, mert a kisebbik sokszor elalszik rajta), napközben pedig nézhetnek a számítógépen. Általában azokat nézzük, amiket nem tudunk olvasni, pl a Süsü - tényleg erről még senki nem írt. A Vuk-ot nemrég kaptuk meg, nagyon tetszett nekik, míg én mindig csomót bőgök rajta és egyáltalán nem tünt fel nekik a csúnya szöveg, legalábbis nem ismételgették.
    A Thomasban eddig két epizódban hallottunk csúnya beszédet, nem mindegyikben van. Egy éve kaptuk meg az 1980-ban készült legelső 20 részt, persze angolul, és az nagyon-nagyon jó. Angolozós napunkon nézzük :)
    Nekem is jó, mert feliratozva van, így értem mit mondanak :) :)
    A Hamupipőkét miért nem ajánljátok? Mi egy éve kezdtük fejből mesélni és sokáig újra, meg újra kérték, nagyon tetszett nekik. Hm?

    VálaszTörlés
  12. Kiderult, nem is Hamupipoke volt, hanem Csipkerozsika. Valahol, viszonylag az elejen felelmetes hanghatasok kisereteben boszorkanyok, vagy rossz tunderek en mar nem is tudom, mik jonnek.
    Amugy ez a nem nezunk dvd-t kicsit azert is van, mert en sem nezek tv-t kb kozepiskolas korom ota, (a mai filmeket nagy reszet mar nem is birnam megnezni, rosszul aludnek.) Aztan olyan keves az ido, amit egyutt toltunk, sajnalom ra az idot. Aztan elo kene nezni gyerekek nelkul, erre meg aztan abszolut nincs idom. Es meg egy dolog, ami nem a filmnezest zarja ki, mert vannak jo magyar rajzfilmek, jatekfilmek is, de az en buksimban Walt Disney osszekapcsolodik a fogyasztasra nevelessel, viszolygok a filmek gerjesztette reklamtermekdompingtol, attol, hogy kisgyerekeket nevelnek arra, hogy utana a szereplokkel telepingalt polora, tolltartora, taskara....... vagyjanak. Ilyesmik.

    VálaszTörlés
  13. Kösz a tanácsot, Eszti!
    Nekünk sincs tv-nk, és mesét is max kétszer nézünk egy héten a szg-n, azt is úgy, hogy mellette ülök, és ha kell, megbeszéljük. Főleg, hogy a Kisvakondot meg a Leo és Fredet szinkronizálni is szoktam:)
    A Vuk nekem azért (is) akadt fenn a szűrőn, mert végső soron ez egy bosszútörténet. Szerintem jóval később fogjuk csak elővenni.

    VálaszTörlés
  14. git, köszi az infót a Thomasról. A '80-ban készült 20 epizódhoz szerinted hozzá lehet jutni más forrásból is, vagy ez egy ritkaság, amit kaptál? (Engem érdekelne, ha be lehet szerezni.)

    A Süsüt a pozitív szereplők negatív jelleme miatt szelektáltam ki, amúgy megvolt, néhányszor meg is nézték. Talán ez volt az első olyan eset, amikor a meseszűrő a saját gyerekkori régi, pozitív emlékek ellenére 'kiszelektáltatta' velem ezt a mesét. De azt hiszem, hogy a Süsüt is 'nagyító alá veszem' nemsokára.:)

    Hamupipőke: én leginkább a helytelen párkapcsolat-ábrázolás, és a királylány-szerep miatt nem tenném a megnézhető mesék listájára ezt a mesét. Bővebben majd a nagyító alatt. ;)

    VálaszTörlés
  15. petine, igazad van.

    Viszont annak ellenére, hogy én sem értek egyet a gyerekek fogyasztóvá nevelésével, ezt inkább egy nevelési problémának látom, amit a profit-orientált Disney-termék árusok generálnak. Rá lehet nevelni a gyereket, hogy ne vágyjon ilyesmikre pl. azzal, hogy sohasem kap ilyesmit. Ha egyszer elkezdjük neki vásárolni az ilyen tollat meg az olyan táskát, akkor igen nagy kísértése lesz a gyereknek, hogy mindig trendi legyen és az aktuális mesehős díszelegjen a holmiján, s ezért nem átall majd nyúzni minket... De ennek elejét lehet venni.

    Viszont az is tény, hogy ha egyáltalán nem kerül kapcsolatba Disney-mesékkel, meg egyéb mesefilmekkel gyermekünk, akkor fel sem merül majd a kísértés ezekkel a tárgyakkal kapcsolatban. :)

    VálaszTörlés
  16. kilike megnézném egyszer a szinkronodat, hehe. (Nem húzlak, tényleg kíváncsi vagyok:) )

    VálaszTörlés
  17. kilike, én is szinkronizálni szoktam a Kisvakondot, és néha nagyon jólesik látni, ahogy a nagyfiú szinkronizál a kisebbeknek. (olyankor aranyköpés sorozat az egész :) )

    Eszti, nekünk sincs tv-nk, ezért nézzük a meséket a szg-en.
    Eleinte itthon nem volt egyáltalán semmi képernyőzés, de láttam, hogy a nagyszülőknél odaragadnak a fiúk, és óriási hisztik és harcok voltak (a szüleinkkel is), hogy kapcsoljuk ki. Az lett a megoldás, hogy itthon kerestünk a neten jó néznivalókat, és megtanítottuk őket arra, hogy apa vagy anya mondja meg, mennyit nézünk, azután kikapcs.
    A "jó néznivaló" alatt nem elsősorban meséket értek, hanem pl. koncertfelvételeket a mese.tv oldalon, vagy remek rövidfilmek vannak a neten az állatokról. Valamint a kétéveseim is ismernek egypár zeneszerzőt, találtam zongorakoncerteket, gitárkoncerteket, stb. és nagyon élvezik.
    Így megismertek egy csomó hangszert, és csak a nagyon jó előadókat hallgatják, ami nekem szívügyem :)

    pepita

    VálaszTörlés
  18. Köszönöm szépen! A felsoroltakból keveset ismerek. Nálunk kedvenc a Micimackó. Az én szürőm szerint még jó a Vizipók és a Vackor.

    VálaszTörlés
  19. Eszti, a Thomast egy Angliában élő barátnőmtől kaptuk, biztos meg lehet venni, de ne kérdezd hogy hol. Az van ráírva a DVD-re, hogy The complete firs series, és hogy először kerültek ezek a részek DVD-re.

    Amit meg petine irt a Csipkerózsikáról, hát ezért más mesélni meg megnézni a mesét.
    Amúgy nekünk sincs tévénk és nem is hiányzik (én sem tudok aludni, ha egy kicsit "keményebb" filmet nézek), igy csak ha beteszünk egy mesét, akkor lehet nézni. Sajnos ha a mamáékhoz megyünk, ott be van kapcsolva éjjel-nappal és a gyerekek képesek lennének órák hosszat nézni a Minimax-ot, amin talán a Thomason kívül alig van normális mese.

    Itthon most a kockáfulű nyul a sláger, nemrég kaptuk! De még ennél is kérik, hogy anya gyere ide és mondjad, hogy most mit csinál, miért stb.

    VálaszTörlés
  20. Betti, nekünk a Vackor hangjátékban van meg, a mieink is nagyon szeretik. A vízipókban olykor felüti a fejét a káröröm, pl. Keresztes és Vízipók között, és ez sosincs helytelenítve... ezt gyerekként sem nagyon értettem, illetve nem illett bele a barátság-fogalmamba. Ez az egy van, ami nem jó.

    Meg talán annyi, hogy néha kissé nyomasztó a kártevő állatok ábrázolása. Amúgy mi is megnézzük olykor, most éppen rá vannak kattanva a mieink is, de egy éve még a mesében levő nyomasztó figurák miatti szorongás erősebb volt bennük, és nem szerették nézni, félre is tettük.

    VálaszTörlés
  21. pepita, érdekes, amit írtál. Régebben mi tv-csatornák segítségével hallgattunk jazzt, rockot, szimfónikust. Közben magyaráztam, hogy melyik hangszert hogy hívják, meg pl. mit csinál a karmester, ilyesmit. Nagyon élvezték. A rock-kal kapcsolatban előtérbe került a kicsapongó életmód (világi rock persze...), meg a drog...és az akkor 5évesem minden infót magába szívott... kész drogprevenciós előadás volt, amit levágtam, de nagyon érdekelte, és aztán beszéltünk arról, hogy miért rossz, meg mit gondol róla Isten. Szóval ezek is hasznos dolgok tudnak lenni, ha az ember egyrészt mértékkel, másrészt konkrét céllal áll neki. De azért nem tenném ezt mindennap. :)

    A jófajta zongora-, és gitárkoncertek, meg az állatos rövidfilmek, amiket nézni szoktatok a neten vannak? Légy szíves küldd el a linkjeit, hogyha megvannak, érdekelnének. Köszi. :)

    VálaszTörlés
  22. Eszti, a rockot mi messziről kerüljük. Nem akarom, hogy ezt a hangzást szívják magukba, meg a másik, hogy ki sem állhatom.

    Úgy találtam a jó zenékre, hogy a youtube keresőjébe beírtam pl. hogy "gitár" és a legtöbbször megnézett pár felvételen végigszaladtam, hogy nekem tetszik-e.
    Nálunk a nagy kedvenc Andy McKee. Sajnos, meg kell válogatni az ő felvételeit is, mert vannak nagyon kemény hangzású darabok (egy másik gitáros, Don Ross hatása), azokat mi nem szeretjük. Nagyon szép a She vagy amit az apukájának írt...
    Állatos rövidfilmeket ugyanígy kerestem, aztán válogattam, hogy hol nincs nagyon véres jelenet, azt nem bírják még feldolgozni.

    Nagyon hálás vagyok Istennek, hogy a már megszeretett dalokat, mondókákat is sikerült lassan megszűrnünk. Az egyik versben azt mondja a kutya a nyúlnak, hogy "Mit csináltál, te buta?!" Ezt épp ma tettük félre örök időkre, és Palika először nagyon sírt, hogy már nem hallgathatja, de aztán nagyon szépen megmagyaráztam, hogy Istennek ez nem tetszik, és azonnal ráállt.
    Nálunk egyébként naphosszat szól valami, kivéve az étkezéseket, meg a pihenőidőt, és nagyon vicces, ahogy reggel megvitatják a gyerekek, hogy most Pavarottit hallgassunk, vagy inkább Chopin bácsit :)

    pepita

    VálaszTörlés
  23. pepita, köszi az információt. Rákerestem Andy McKee-re és nekem is nagyon bejön. Mi a basszusgitáros Marcus Millert szeretjük nagyon, neki több albuma is megvan itthon (youtube-on is fenn van), de a gyerekeknek leginkább keresztény zenéket szoktunk betenni hallgatásra.

    Nagyon szeretünk autóval utazni, akár messzebbre is, és utazás közben gyakran szól valamilyen keresztény zene. A stílus majdnem mindegy, többfajta van az ízléspalettánkon. :) Mi tehát utazások alkalmával formáljuk kicsit az ízlésüket, a zenei tapasztalatgyűjtés ekkor van... :)

    A kutya meg a nyúl történetéről jutott eszembe, hogy nálunk van egy-két mese, ami értékrendjét tekintve elfogadható, de benne van egy-két nemkívánatos kifejezés (ld. buta). Én ilyenkor egyszerűen 'átköltöm' a történetet, mert sajnálom kiszelektálni, ha amúgy más kifogásolható dolog nincsen benne. El is szoktam mondani a gyerekeknek, hogy itt van benne egy nem szép szó, ami helyett mást fogok majd olvasni. Ezt teszem akkor is, amikor az van leírva egy mesében, hogy pl. "imádom a marhasültet!" Ilyenkor "nagyon szeretem"-re változtatom a sztorit, mert egyedül Istent imádjuk (a szavak szintjén is, hehe). Persze, ha más miatt is gáz a mese, akkor el vele, de ha alapvetően értékes példányról van szó, akkor az átköltés is megoldás lehet.:)

    VálaszTörlés
  24. Eszti, ez a versike nem könyvben van, ott én is át szoktam költeni a dolgokat :) hanem felvételről ismerik. Meseház II a CD címe.
    Azt hiszem, nincs a gyerekeink kárára, ha már most ilyen kicsi korban megtanulnak lemondani valamiről Isten kedvéért, főleg ha olyan dologról kell lemondaniuk, ami nagyon a szívükhöz nőtt. Úgy látom, Isten fontosabb nekik, főleg azért, mert mi is állandóan ezt kommunikáljuk feléjük, és nagyon jó, ha ez ágyazódik a fejecskéjükbe :)

    pepita

    VálaszTörlés
  25. Na, így már értem. Ebben az esetben megértelek, igazad van. :) Fontos viszont azt is szem előtt tartani, hogy azért amíg a gyerekünk nem önszántából keresztény, vagyis ameddig nem tér meg, addig az Istenért való lemondás külső hatásra történik, nem belsőre. Tehát helyes dolog megtanítani arra, hogy néha le kell mondani dolgokról, de én úgy gondolom, hogy Istent csak nagyon óvatosan szabad ebbe belekeverni, mert a gyermekben tudat alatt kialakíthat egy "Isten-a-jó-dolgok-elrontója" jellegű vélekedést. Én inkább azt mondanám, hogy azért nem hallgatjuk, mert csúnya szavak vannak benne. Ezzel a gyermeki nem tudatos ellenérzés maximum a családi értékrend ellen irányulhat, de nem direkt Isten ellen. De ez csak az én meglátásom. :)

    VálaszTörlés
  26. Elég sok mindenben találkozunk csúnya beszéddel mi is, szóval sokat gondolkodtam hogyan kezeljük. Én is úgy látom, mint Eszti irta, vagyis mi is azt mondjuk, hogy ez csúnya beszéd és nem illik így beszélni..stb. Természetesen azt is tudják, hogy ez Istennek sem tetszik és mi Istennek tetsző életet akarunk élni - de ez kevésbé megfogható számukra szerintem. Tehát amiben ilyen van azt nem hallgatjuk, mert egyébként nagyon könnyen rájuk ragad :)

    A komolyzene hallgatás viszont jó ötlet youtube-ról, eddig nem is gondoltam erre! így legalább látják is a hangszert amin játszanak!

    VálaszTörlés
  27. Lehet, hogy nem is kéne nekik mesét nézni :D mert elég különbözőek a vélemények itt. Én a Babarban láttam valami szellemeket, az ősi elefántokét. De a Thomasban állítólag a kövér ellenőr maga Isten, és keresztyén mese, de a fordításnál biztos nem keresztyének voltak ott...

    VálaszTörlés
  28. Most lehet, hogy kimosolyogsz, de én is efelé kezdek tendálni. Jelenleg se Babart, se Thomast nem nézünk immár sok sok hete (csak ritkán Wall-E-t angolul, meg állatos természetfilmeket.) Amolyan mese-megvonás. És nagyon nem hiányzik nekik.:) Thomasról nem tudom, hogy keresztény mese-e vagy sem, mindenesetre érdekes, amit róla írtál.

    VálaszTörlés
  29. Nálunk főleg idegen nyelvű mesét lehet nézni. Egy időben nagyon sokat nézett a lányom mesét, ezért sokkal nehezebb leszoktatni. Néha bizony bevetem, ha már nem tudom semmivel lekötni őket, de örülnék, ha több erőm lenne, és sokkla kevesebbet néznék, mert meglátszik a TVnéző gyerekeken, hog ysokkal könnyebben unatkoznak.

    VálaszTörlés
  30. Erre az unatkozósdira nem is gondoltam eddig, hogy ettől lenne. Hmmm- ez elgondolkodtat. Bár, ez lehet tanult, ellesett dolog is, nem? Az idegen nyelvű mesék egyik nagy előnyére nemrégen jöttem rá: tudniillik nem rögzülnek helytelen szókapcsolatok (a "teringettét!", és az "ezer árboc és vitorla!" nem feltétlenül csúnya, de nem szeretném, ha a gyerekek szókincsébe kerülne.) Mivel más nyelven leginkább tartalmi megértés megy, ez a probléma jópár évre megszűnik.;)

    VálaszTörlés
  31. Ezt az unatkozást én találtam ki (bár lehet, hogy van alapja), mert megfigyeltem és összekapcsoltam, de biztos lehet más oka is.

    VálaszTörlés
  32. Mindenesetre helytálló a megfigyelés.:)

    VálaszTörlés
  33. Elmo, Sesame street. `okos` mesek, szeretem a kornyezettudatossagat, hogy neha vak, toloszekes kisgyerek van benne stb. bar kicsit idegesito a hang;-)
    Pom-pom, Vizipok, Mikrobi... Susu.
    Nalunk nincs tv es nekem hatarozottan az a tapasztalatom, hogy a tv-ben nezett mese rontja a kepi fantaziajukat. Igyekezett ugy rajzolni, ahogy latta, `szepen`, amitol en hulyet kaptam mert en ezerszer tobbre ertekelem a `kreativ` rajzot.
    Emlekszem mennyire meglepodtek mikor a WD-s Micimackot lattak;-)elotte ui olvastam nekik es az eredeti konyvben eleg minimal kepek vannak.

    VálaszTörlés
  34. Köszi a tippeket, Kicsoda. Azóta nálunk is minimáldizájnon van a tv, szinte semmit sem néznek.

    Mikrobi nálunk nem oké: az űrlények jelenléte, meg a gyerekek tiszteletlensége (beszólnak Mikrobinak és utasítgatják) miatt.

    Süsü sem: az önsajnáló és szerencsétlen főszereplő miatt, meg a többi szereplő sem túl jó példa egy gyerkőcnek, de ez szubjektív véleményem...

    VálaszTörlés
  35. Szia Eszti,

    no erre a posztodra is csak most találtam rá :) Remélem, még aktuális, bár gondolom, azóta már kicsit kibővült a meselista.

    Nekem most eszembe jutott még egy Disney rajzfilm, ami talán nektek is tetszene: a Macskarisztokraták. Ez egy macskacsaládról szól, nagyon bájos kis történet szerintem. Nem ijesztő (még a főgonosz is inkább nevetséges, mint ijesztő), nincs benne csúnya beszéd, se varázslás, és a pozitív hős abszolút etikusan viselkedik. Plusz pozitívum, hogy a kölyökmacskák benne nagyon jólneveltek, hallgatnak az anyukájukra, és még egy egérrel is jó barátságot kötnek :)
    Disney-nek egyébként a régebbi rajzfilmjei között ('80-as évektől visszafelé) sok jó akad, pl a Róka és a kutya, Robin Hood stb.

    Sorozatból pedig még a Futrinka utca és Dörmögőék (azt hiszem, így hívják őket) jutottak eszembe, amik szerintem még aranyosak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ancsiko (bocs, az előző két alkalommal rosszul írtam a nevedet!) a lista ebben a formában már nem aktuális. Éliás, Thomas, Bami, Táncoló talpak, Toy Story kikerült belőle. Róka és kutya, Futrinka, Dörmögőék meg még más mesefilmek is fölkerültek, de alapvetően nagyon kevés képernyős mesét nézünk. Macskaarisztokratákat nem láttam még, de a Disney-től az évek során elidegenedtünk. Köszönöm a tippeket!

      Törlés

Szívesen olvastátok