Szia, kíváncsi Olvasó!

Ez itt a Matrózblog:
random gondolatok életről, hitről, tanulásról, meg minden másról. Hét gyerkőccel meg két kutyával. Otthon élve, otthontanulva.

"Amíg kicsi vagy, ösztönösen csábít az ismeretlen TUDÁS nyílt vize. Otthon nincs iskola, csak te és a nyílt víz ... Minden a TIÉD lehet, amit befogadsz belőle!"


Üdv itt:

Eszti
_____________________________________________________


2009. március 2., hétfő

Érdekes linkek 1.




Régebben emlegettem, hogy közszemlére teszem azokat a linkeket, amelyek itt a blogon találhatóak. Elmondom, hogy szerintem milyenek, és miért hasznosak. Ezt nem érdekből teszem- nem kapok pénzt érte, csak azért, hátha valaki hasznosnak találja. Akkor lássuk.:)

Az első két 'szerzemény' angol: a Common Craft és a How Stuff Works .

(Ha a névre rákattintva nem adja be a linket, akkor így írd be a google-be, vagy abba a keresőbe, amit használsz:
Common Craft: www.commoncraft.com,
How Stuff Works: www.howstuffworks.com.
Vagy keresd ki őket név alapján az én linklistámban jobboldalt.)

Mindkettő amolyan 'elmagyarázós' oldal: ha az oldal keresőjébe begépelsz egy szót, akkor kiad egy elég részletes magyarázatot. A kettő mégsem teljesen ugyanolyan.

Mi ez?
A Common Craft egy házaspár oldala, akik egyszerű angol nyelvezettel, sok képpel magyaráznak el bizonyos dolgokat, pl. olyan rendszerek működését, mint az RSS vagy a twitter. Nagyon igényes és érthető (angol tudás persze kell hozzá, de ha van egy kicsi, akkor már lehet tesztelgetni a megértést). Nagy előnye az egyszerűség. Hátránya, hogy- családi vállalkozás lévén- sok terület, sok téma nincsen még lefedve. Lehet egyébként kérni is témát, hogy miről szeretnénk még olvasni. Van blogjuk is, ami a kezdőoldalról elérhető (a lap tetején van)- azon még nem jártam.

Így működik: gépeld be a keresőbe (search) a kívánt kifejezést, és nézd meg a videót, amit kidob. Ha nem dob ki semmit, akkor keress szinonimát.

Ez az oldal hasznos lehet otthonoktatásnál, ha a gyerekünknek valamit el szeretnénk magyarázni. Ha nem is érti az angolt, a képek meg egy kis szülői magyarázat segítségével ismeretet szerezhet (egyelőre sajnos csak kevés témában).

Vagy kérhetjük, hogy csak a képek alapján próbálja meg kitalálni a magyarázatot. (Ezt 7-8 éves kor után ajánlom, mert előtte az elvont gondolkodási képesség általában még nincs olyan szinten, hogy ezt megoldhassa a gyermek.)

Ezt ajánlom: A kezdőoldal alján van a legnézettebb magyarázataik listája. Érdemes mazsolázni belőlük, bár sajnos nincsen olyan sok még.

____________________________________________________________________


Mi ez?
A How Stuff Works is magyarázó oldal. De a Common Craft-tal ellentétben nem használ videókat, hanem szöveges leírásokat- hosszasan kifejtve. (A homeschooling-ról is van leírás.) Ez azt is jelenti, hogy jobban kell tudnod angolul, ha meg akarod érteni a magyarázatot. Viszont nagyon sok téma ki van fejtve. A kezdőlapon pedig érdekes cikkeket, valamint tudományos dolgok működését lehet találni.

Nagyon sok olvasni-, és 'gondolkoznivaló' téma van- érdemes 20-30percet rászánni az átböngészésére. A kezdőlapon megjelenik a napi ajánlat is, ami 2-3 érdekes cikket jelent.

Szerintem a How Stuff Works jó forrás arra, hogy az ott felvetett témáknak utánajárjunk magyar anyagok tekintetében és heti egy-két érdekességgel megfűszerezzük a gyerekeink tanulását (azoknak is jó, akik nem oktatnak otthon, de szélesíteni szeretnék gyerekük látószögét). Vagy le is fordíthatunk egy-egy cikket, ha olyan szinten megy az angol. Ha nagyobbak a gyerekek, önállóan is szörfözhetnek rajta- olyan a tartalom, hogy én szívesen engedem majd föl ide a gyerekeket- jó helyen vannak (nem néztem meg minden tartalmat, de amit láttam belőle, arra ez igaz).

Így működik: gépeld be a keresőbe (search) a kívánt szót vagy kifejezést, és olvasd el a cikket, amit kidob.

Ezt ajánlom: Nézz körbe a kezdőoldalon. Sok-sok jó és inspiráló cikk van.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szívesen olvastátok