Szia, kíváncsi Olvasó!

Ez itt a Matrózblog:
random gondolatok életről, hitről, tanulásról, meg minden másról. Hét gyerkőccel meg két kutyával. Otthon élve, otthontanulva.

"Amíg kicsi vagy, ösztönösen csábít az ismeretlen TUDÁS nyílt vize. Otthon nincs iskola, csak te és a nyílt víz ... Minden a TIÉD lehet, amit befogadsz belőle!"


Üdv itt:

Eszti
_____________________________________________________


2009. február 27., péntek

Megszégyenülten...



Ma nagyon stresszes napom volt. Nem részletezem. Tagmondatokban: elvágott ujj, rohanva főzés (utálom!), kiabálás (nem kellett vón), érzelmi viseltesség...
Amúgy jól vagyok, de a nap vége ilyenformán besűrűsödött.

Aztán szépen mindenki megtalálta a helyét az ágyában, villany leo, és én séta kifelé, hogy végre netközelbe kerülhessek.:) Aztán valami intéznivalóm akadt a wc-ben (az ajtaja nyitva szokott lenni elalváskor, hogy bevilágítson a szobába), és ahogy belépek, furi látvány fogadott: a szép fehér fal egyes részei kékek voltak! A padlón és a felhajtott wc-ülőkén valami élénk kék trutyi virított.

"Mi van?
"- kérdeztem magamtól. Na aztán nosza, előkaptam a még ébren levő gyerekeket- hamar kiderült, hogy Doda mesterkedett. A vallatásnál teljesen ártatlan arccal válaszolt. Beismerte (nem rögtön), hogy ő volt a tettes és nagy nehezen (tényleg) sikerült belőle kihúznom a lényeget. Az történt ugyanis, hogy elment wc-re és észrevette a wc-illatosítót (nem az aeroszolt, hanem azt, amit a wc-kagylóba biggyesztünk, hogy a lefolyó vízzel együtt friss illatot szállítson). Azt szépen kivette és rázni kezdte.

"MIT CSINÁLTÁÁÁL?" - dörögtem rá én, aztán válogatott módon dühösen lehordtam. Amikor lecsillapodtam kicsit, akkor tudtam megkérdezni, hogy mégis miért tette ezt. Hogy miért? Azért, mert érdekelte, hogy milyen színű lesz a cucc, ha felrázza!

Amikor ezt meghallottam- hú, de elszégyelltem magam! A mi nagy felfedezőnket épp az imént tiportam a földbe válogatott módon... ...szárnyszegés mesterfokon. Hmmm. Ekkor észbe kaptam és lerendeztem vele a dolgot. Elmondtam neki, hogy semmi baj azzal, ha valami érdekli, de csak az engedélyemmel fedezhet fel bizonyos dolgokat- kérdezzen. És ha rosszat tesz, mondja meg, ne én jöjjek rá, hogy mi a helyzet. Ezután győzködnöm kellett arról, hogy nem követett el akkora marhaságot, mint amennyire kiakadtam rajta, mivel elkezdte a maga elszontyolódott módján magát kárhoztatni (ekkor szembesültem csak igazán azzal, hogy mit okoztam a gyerkőcben).

Amikor ezeket megbeszéltük (ez elég gyorsan ment), akkor kölcsönösen bocsánatot kértünk a kifogásolható viselkedésünkért (persze én kezdtem).




Mit tanultam meg ebből?

1. Először használjam az agyamat és teljesen járjak utána, hogy hogyan történtek a dolgok. A hogyannál is fontosabb, a miért.

2. Egy született felfedezőnek is nagyon könnyen ki lehet tépni a szárnyait. Több inspirálás kell nekik és nagyon óvatos helyreigazítás.

3. A dolgokat nem lehet visszacsinálni. Ha nem akarok állandóan romokat takarítani a lelkükben, akkor észnél kell lennem és meg kell őriznem a hidegvéremet- legalább addig, amíg ki nem derítem az igazságot...:)

4. A gyerekeimnek csak egyszer van gyermekkoruk. Leginkább rajtam múlik, hogy milyen emlékeket fognak őrizni belőle. Mind a négyen megérdemlik a jóhiszeműségemet: vagyis azt az előfeltételezést, hogy nem szándékosan okoznak kárt. Hinnem és bíznom kell bennük. És ennek le is kell jönnie abban, ahogy napról napra velük bánok. Képes vagyok erre, úgyhogy eszerint kell járnom.

"Aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi: bűne az annak." (Jak.4:17)



8 megjegyzés:

  1. Akár nálunk is játszódhatott volna. ;)

    VálaszTörlés
  2. Ezt élem át én is sokszor :( :)

    VálaszTörlés
  3. (Anett vagyok)

    Érdekes ez.

    sokszor ki tudok akadni azon, hogy mit csinál a gyerek, vagy hogy csinálja, de ha eszembe jut, igyekszem mindig kideríteni, hogy miért.

    Nagyfiút (10 éves) beírattam zongorára.
    Nem nagyon akar, de én tudom, hogy ügyes, és érdekli is, meg kell adni neki a lehetőséget, hogy ha majd maga is rájön, legyen meg az alapja...


    Hátszóval gyerek ül a zongoránál, ütögeti úgy-ahogy, de nem figyel.
    Mért nem figyel ez a gyerek?
    se a saját kezére, se a tanárnénire...

    Tudjátok, mit nézett?
    Hát a kalapácsokat...
    hogy ez hogy MŰKÖDIK...
    Meg a kezét a zongora (igazi zongora) felhajott fedelének tükrében...

    Tanulság: különbözőek vagyunk (hála Istennek)

    nekem kb 8 évig nem jutott eszembe megnézni, hogy kalapács, meg mi egyéb van a hangszerben, de őt mindjárt az érdekelte..

    na ez alkalomból aztán az ember elővesz mindjárt mindent, ami ehhez kapcsolódik: matematika, fizika, sőt még filozófia is, Pitagorasz foglalkozott hangokkal, húrokkal is...
    és persze ez olyan kiterjedt téma, hogy több napig is lehet róla mindenfélét beszélni

    de lehet, hogy nem pont ide illik ez a hozzászólás, csak arról jutott eszembe, hogy írod, hogy mielőtt leszidjuk a gyereket, próbáljuk meg kitalálni, hogy miért csinálja.

    VálaszTörlés
  4. és az hol fog megjelenni, ha valaki reagál a kommentemre?

    esetleg lehet emilt kapni erről?

    (Anett vagyok)

    VálaszTörlés
  5. Anett, azt hiszem, van ilyen funkció, de ki van kapcsolva, ha jól tudom, mert rendszerint az emberek visszanéznek oda, ahol kommenteltek, így ezt nem használom. A legfrissebb hozzászólásokat 'Friss kommentek' név alatt találod kicsit lejjebb.

    A Magától tanul 2. poszthoz is írtam választ neked, majd olvasd el.

    VálaszTörlés
  6. A 'Friss kommentek' azokat a kommenteket jelentik, amiket mostanában írtak, bármelyik régebbi vagy újabb bejegyzéshez. Így tehát ez is lehet támpont, mert látod, ha a te kommentedre reagál valaki. (a megszólításból például, vagyis neked címzi a hozzászólását, téged szólít meg a kommentjében)

    VálaszTörlés
  7. mivel én előlről kezdtem az egészet olvasni, már nem emlékszem, hogy hova írtam... :-/

    a friss kommentek csak az utolsó ötöt írják ki

    na most akkor jajaj mit csináljak...

    (Anett)

    VálaszTörlés
  8. Nem tudom. Amelyek nagyon foglalkoztatnak, azoknak a posztoknak a linkjét ments el egy emailben és küldd el magadnak. Így meglesz neked, és amikor kedved tartja, rá tudsz nézni, hogy jött-e neked válasz valakitől.

    VálaszTörlés

Szívesen olvastátok