Szia, kíváncsi Olvasó!

Ez itt a Matrózblog:
random gondolatok életről, hitről, tanulásról, meg minden másról. Hét gyerkőccel meg két kutyával. Otthon élve, otthontanulva.

"Amíg kicsi vagy, ösztönösen csábít az ismeretlen TUDÁS nyílt vize. Otthon nincs iskola, csak te és a nyílt víz ... Minden a TIÉD lehet, amit befogadsz belőle!"


Üdv itt:

Eszti
_____________________________________________________


2009. december 2., szerda

Agyament kérdések otthonoktatottaknak




Észrevetted már, hogy még a legintelligensebbnek tűnő emberek is képesek totál irritáló kérdéseket feltenni az otthonoktatással kapcsolatban? Habár mindig túl udvarias vagyok ahhoz, hogy valami cinikus választ adjak, a következők azért rendszeresen átfutnak az agyamon:

-A szüleid kényszerítettek arra, hogy otthon tanulj?
-Nyilvánvalóan. Szívem legmélyéből, igazán 'akarok' napi 6 órát eltölteni egy zsúfolt osztályteremben, ami tele van gagyi emberekkel, s megszakításképpen gonoszkodó irracionális tanári kirohanásokat hallgatni.

-Vannak barátaid?
-Dehogyis, én egy szociopata mizantróp vagyok, aki inkább halna száz halált, semmint hogy normálisan szocializálódjon.

-Hogyan találkozol emberekkel?
-Rájöttem, hogy ha kékre festem magam és ordibálva rohangálok az utcán, az nagyon hatásos módja annak, hogy emberekkel találkozzak.

-Kapsz osztályzatokat?
-Az osztályzatokat lepénzeléssel biztosítjuk be minden félévben.

-Honnan tudod, hogy mit kell tanulnod, ha nincs egy tanárod, aki elmondja?
-Elmegyek könyvtárba és találomra választok könyveket. Azok a könyvek lesznek a félévi tananyagom. Múlt félévben alternatív fizikát, makramét, paradicsomplántálást valamint a Strar Trek- Következő Nemzedék epizódjainak forgatókönyvét tanultam.

-Hogyan veszed rá magadat a tanulásra tanári noszogatás nélkül?
-Megvesztegetem magam. Mindig, amikor megcsinálok egy házifeladatot, adok magamnak piros pontot vagy egy sütit.



-Az otthonoktatás legális?
-Nem. Már akkor is letartóztathatnak bűnrészességért, hogyha velem beszélgetsz!

Vagy pedig...

-Hogyne. A kormány annyi hozzám hasonló önmotivált okostojás emberkét akar távoltartani a középsulitól, amennyit csak lehet.

-Szereted az otthonoktatást?
-Nem igazán. Kizárólag azért viselem el, mert a másik lehetőség annyira borzalmas.

-Te is otthonoktatod majd a gyerekeidet?
-Naná! Valójában a gyerekeim tanulmányait fel fogom turbósítani, azért, hogy 10éves korukra készen álljanak a főiskolára.

-Biztos nagyon okos vagy, ha otthonoktatnak, nem?
-Igazándiból átlag alatti az IQ-m. Csak hatalmas szókincset szedtem föl memorizálással, s ez megtéveszti az embereket, akik sokkal intelligensebbnek hisznek annál, amilyen valójában vagyok.


Az angol eredeti innen van. (A magyar fordítást meg én követtem el.)

6 megjegyzés:

  1. :-DDDD Halálra röhögtem magam két rókázás közt, így kicsit jobb a kedvem, köszi!:-)

    VálaszTörlés
  2. Elõször is köszi, hogy névtelenül kommentelhetek :) Elolvastam, és eléggé "amerikai" írás. Remélem, te nem gondolod, hogy a gyerekeid kortársai gagyi emberek, a tanáraik pedig irracionálisak és gonoszok. Van benned fensõbbrendûségi érzés, mert eltérsz az átlagtól? Csilla (sem tanár, sem tanuló nem vagyok!)

    VálaszTörlés
  3. Aranka, Gabka, köszi.:)

    Kedves Csilla. Igen, az írás amerikai. Lehetne magyar is, mert itthon is hasonló a helyzet, ami az oktatást illeti. A gyerekeim kortársai között sajnos elég sok olyan van, akit nem nevelnek tisztelettudó, szociális emberré a szülei. Sajnos olyan elterjedt ez a jelenség, annyira hozzá vagyunk szokva a neveletlen megnyilvánulásokhoz, és a 'gagyi' hozzáálláshoz, hogy többé már nem szúr szemet, hanem elfogadtuk, hogy a helytelen viselkedés a normális.

    Nem tudom, hogy van-e olyan hely Mo.-on, ahol nem ezt lehet tapasztalni. És nem csak a mostani ovisokra igaz, hanem a tinikre és sajnos a fiatal felnőttekre is- ezért vannak hihetetlenül nehéz helyzetben az iskolai tanárok. Persze közöttük is szép számmal akad olyan, aki lehordja a sárga földig a diákjait és irracionális elvárásai vannak- csak meg kell interjúvolni egy mostani iskolást, aki meg tudja ezt erősíteni.

    Kevés a jó tanár, de talán még kevesebb a tanulni akaró diák. A társadalmunk sajnos ennek a levét issza. Kicsit ennek a helyzetnek akart görbe tükör lenni ez az írás, bár úgy látom, hogy nem aratott mindenkinél osztatlan sikert. Nem érzem magam felsőbbrendűnek, csupán büszke vagyok arra, hogy otthonoktatunk- mint ahogy te is büszke vagy arra, hogy iskolában és nem otthon tanultál. :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem tetszik ;)

    VálaszTörlés

Szívesen olvastátok