Szia, kíváncsi Olvasó!

Ez itt a Matrózblog:
random gondolatok életről, hitről, tanulásról, meg minden másról. Hét gyerkőccel meg két kutyával. Otthon élve, otthontanulva.

"Amíg kicsi vagy, ösztönösen csábít az ismeretlen TUDÁS nyílt vize. Otthon nincs iskola, csak te és a nyílt víz ... Minden a TIÉD lehet, amit befogadsz belőle!"


Üdv itt:

Eszti
_____________________________________________________


2009. június 25., csütörtök

Környezetóra otthon, avagy a csiga-projekt vége




Most már biztos, hogy a csigáriumunk a következő napokban felszámolásra kerül...

Semmilyen különleges oka nincs ennek, csak annyi, hogy úgy érzem, hogy eleget profitáltunk belőle. Megismertük az életmódját, megtudtunk róla sok mindent, de most már elég volt belőle ennyi. Már nem érzem azt, hogy érdekes vagy hasznos lenne.

A napokban elengedjük csigát, akinek végül nem lett Tarajos a neve. Egészen megnőtt a sok finom zöldségtől, amit megevett, és kicsit valóban hozzámnőtt a esti spriccelőzés és a kaják cserélése során. (Azért cseréltem a kaját, mert a nedves környezetben előbb kezdtek el rohadni, minthogy csiga elpusztíthatta volna azokat.) Hátravan még a tapasztalatok összegzése, és az elengedés ceremóniája.

Következő projektünk egy hangyafarm lesz. Múlt hétvégi családi programunkon fedeztünk fel egy jókora hangyabolyt egy közeli benzinkút mellett. Annak egy részét fogjuk hazahozni megfigyelésre. A hangyafarmhoz speciális üvegfalas hangya-megfigyelőhelyet kell készíteni (persze lehetnének másban is, de F. felajánlotta, hogy egyik barátjával összehoznak egy ilyen cuccot- visszautasíthatatlan ajánlat, az biztos.)

Krumplink gyorsan növekszik, és mellé citrommagból szeretnénk növényt csíráztatni hamarosan. Ó, és a babcsíráztatásra is kellene időt szánni. Megfigyelésekben nem szűkölködünk tehát, ráadásul itt a jó idő (épp most nem), úgyhogy lehet messze menni, felfedezni, sétálni. Megannyi feladat vár, mondhatni, megannyi kaland vár. Mert hát minden szülő tudja, hogy egy gyerekkel minden egyszerű tevékenység lehet kaland... főleg néggyel. :)


8 megjegyzés:

  1. Na, erre a hangyásra nagyon kiváncsi vagyok! egész jó olvasni, hogy hogyan boldogultok a megfigyeléseitekkel.

    A múltkor a játszótéren Palika (4) valamivel nagyon el volt foglalva, rákérdeztem, azt mondta, egy hangyával játszik. Jó, hogy odamentem megnézni, mert nem egy icipici hangyát piszkálgatott az ujjacskájával, hanem egy jókora darazsat. Brrr!

    pepita

    VálaszTörlés
  2. Köszi, pepita. :)

    Azért az nagyon jó, hogy érdeklődő a fiad. Sok kisgyerek ebben a korban már vagy úgy reagál, hogy szétrúgja a kisállatot, vagy úgy, hogy "fúj, egy BOGÁÁÁR!!!". Fontos, hogy megtanuljanak helyesen viszonyulni a környezetükhöz. Még annak az árán is, ha néha a frászt hozzák ránk... :)

    A hangyafarm engem is lázba hoz, mert nekem nem volt otthonoktatós gyerekszobám, hehe. :D

    VálaszTörlés
  3. Ezt a hangyásat én is nagyon várom, ugyanis Domi két hete egy hangyabolyban üldögél és tanulmányoz a kertben... Már elég jól kiásta őket. Sőt...már hangyatojásunk is van.
    Na, kíváncsi vagyok a hangyafarmra. :)

    VálaszTörlés
  4. Írd be a keresőbe, hogy hangyárium, nagyon érdekes oldalakat ad ki.

    VálaszTörlés
  5. Jó sok bogárka múlt már ki a fiaim keze között. Na, nem agresszívak, nem azért. Csak még nem értik. Pl. az egyikük agyontaposott tiszta erőből egy bogárkát, majd rámnézett nagy szemekkel, hogy miért nem mászik tovább a bogárka?
    Katicát már nem is engedem meg nekik, mert biztos, hogy megnyomják egy kicsit a hátát, akkor "megmutatja a vékony szárnyacskáját"...
    szegény ártatlan bogárkák!!!

    pepita

    VálaszTörlés
  6. Pepita, majd megtanulják...:)

    Mynona, köszi a tippet. Majd ránézek.:)

    VálaszTörlés
  7. családi összefogás hangyáéknál:

    www.youtube.com/watch?v=A042J0IDQK4

    remélem, működik.

    pepita

    VálaszTörlés

Szívesen olvastátok