Szia, kíváncsi Olvasó!

Ez itt a Matrózblog:
random gondolatok életről, hitről, tanulásról, meg minden másról. Hét gyerkőccel meg két kutyával. Otthon élve, otthontanulva.

"Amíg kicsi vagy, ösztönösen csábít az ismeretlen TUDÁS nyílt vize. Otthon nincs iskola, csak te és a nyílt víz ... Minden a TIÉD lehet, amit befogadsz belőle!"


Üdv itt:

Eszti
_____________________________________________________


2009. május 19., kedd

Otthonoktatós környezet óra, avagy: Nagyra nőj mustármag!



Múlt hét végén elővettem a környezetismeret tantárgy emlékeimben időző morzsácskáit, meg ezt a kedvcsináló oldalt és mustármag-csíráztatásba kezdtünk. Na, nem kell olyan szakszerű valamire gondolni. Mindenesetre működött, pedig az itthon ízesítéshez is felhasznált, elfekvőben levő fél tasak mustármag tartalmát tizedeltem meg ezzel a művelettel- semmi vetőmag bolt, vagy előre gondolkodás- csak bele a közepébe... illetve a mustármagozásba.

Mustármag-csíráztatás spontán Eszti módra:

Hozzávalók:

-2 közepes méretű hungarocell tálca
(islerrel együtt adták, talán a Lidl-ben...)
-1 tasak mustármag
-vatta
-víz
-néhány kíváncsi és érdeklődő gyerkőc


Útmutató:

A magvak kicsírázásához 3 dolog szükséges: hűvös környezet, sötét és nedvesség.

Mi ezt egyrészt úgy oldottuk meg, hogy vattával letakartuk a vattaágyra tett magvakat, másrészt úgy, hogy egy másik hungarocell tálcával letakarva a hűtőbe tettük. Lehet, hogy a hűtő túlzás volt, mert másnap, amikor kivettük, még nem látszott semmi változás, ezért kivettük, és a hűtő tetejére téve folytattuk a csíráztatást, ahol egy nap elteltével el is indultak az élettani folyamatok...

A vattát nedvesen kell tartani, nem szabad engedni, hogy kiszáradjon. Mi spriccelővel locsolgattuk, napjában akár többször is. Erre leginkább akkor van szükség, amikor bezöldülnek a levelek, és lekerül a takaró réteg a kicsírázott magvakról. Ezt akár a gyerekek is végezhetik. Ilyenkor már a szél hamar kiszárítja a vattát, ezért szükséges. Viszont ez az időszak már látványos, úgyhogy a gyerekek szívesen gondozzák- csak ne vigyék túlzásba. (nálunk napjában többször is jöttek, hogy "anya, meglocsolhatom?")

A 8. napon leültünk Dodával és rajzosan összegeztük a tapasztalatainkat. Négy részre osztottuk a papírt, én rajzoltam, ő lemásolta. (Lehet úgy is, hogy a csíráztatás közben mindennap kérjük tőle, hogy rajzolja le, hogy most milyennek látja a növényt és mit tapasztal.)

1. kép: egy gombóc kis csírával.
2. kép: egy gombóc hosszabb csírával.
3. kép: egy gombóc, amiből két sziklevél kandikál ki, meg egy hosszú csíra.
4. kép: egy gombóc, ami középen el van felezve (ez az üres maghéj akar lenni, amit ledob a növény, miután kinőnek a sziklevelei), valamint egy kicsi száras, leveles növény, kicsi gyökérrel.

Rajzoltunk vízcseppeket is a képekre, és holdat, ahhoz az életszakaszhoz, amikor még sötétre van szüksége a magnak. Meg napot oda, ahol már fény kell. Közben persze beszélgettünk is erről. Doda önszorgalomból lerajzolta azt is, hogy mitől pusztul el a növény, vagyis melyik stádiumban melyek azok a hatások, amelyek nem megfelelő életkörülményeket teremtenek. Nagyon tetszett neki. A többiek is bekapcsolódtak, de csak empirikus úton informálódtak, illetve tőlem kérdeztek, a konklúziókat nem vonták le.

A legközelebb babot fogunk csíráztatni, és terveink szerint apa is beszáll a tanulmányozásba...

Íme az előbb említettek képekben (...amik telefonnal készültek, és némely példány elég homályosra sikeredett - ez azonban semmit nem von le nagyszerű fotós virtusomból, hehe):

A régi mustármag tasakja




Ekkora egy mustármag






1. nap Nedves vattára tettük őket és nedves vattával letakartuk






3. nap Néhány kis csíra megjelent (a kép elég homály...)




5. nap A kicsírázott magokon megjelennek a sziklevelek




6. nap Még több csíra és sziklevél




7. nap Megjelennek a zöld levelek




8. nap További zöldülés, növekedés




9. nap Kifejlett levelekkel




13 megjegyzés:

  1. Eszti, ez nagyon jó ötlet, én a kertben akartam megfigyeltetni a növényeket, de az túl nehézkes. Nincs mustármagom, babbal is ilyen látványos vajon? Emlékszem valamire halványan gyerekkoromból...

    VálaszTörlés
  2. Eszter, éppen azért választottam a mustármagot, mert az nagyon hamar kicsírázik. Boltban fűszerként árulják tasakban (Mo.-on).

    A babról nekem is halvány emlékeim vannak gyerekkoromból. A férjem valamivel jobban emlékszik (maga csíráztatott babot otthon), és ő azt mondta a minap, hogy az egész biztosan sokkal nagyobbra nő föld nélkül is, mint a mustármag. Az lesz a következő projekt, és majd beszámolok a tapasztalataimról.:)

    VálaszTörlés
  3. sziasztok! mustármaggal még nem, de babokkal mi is kísérletezgettünk. nagyon látványos és tényleg nagyra megnő a babpalánta pusztán a vízből. Az oldalunkon megleshetitek, hogy csináltuk: http://gitmargit.wordpress.com/2009/03/05/kiserletezgetes/
    Amúgy nálunk is nagy sikere van minden ilyenfajta ismeretszerzésnek - csak még kéne pár ötlet.

    VálaszTörlés
  4. Ja, elfelejtettem írni, hogy tapasztalatom szerint a babnál az a lényeg, hogy mindig egy kicsi víz legyen alatta, amit az első napokon ki kell cserélni, vagyis nem árt átmosni a babokat, utána már nem kell. És itt létfontosságú a fény és a mérsékelt meleg is.

    VálaszTörlés
  5. Ha már az ötleteknél tartunk: mi ebihalat akartunk volna keltetni befőttes üvegben idei projektként... aztán nem lett belőle semmi, mert kifutottunk az időből, gondolom már kikeltek.:) De jövőre időben nekiállunk.

    VálaszTörlés
  6. Git, köszi a linket, meglesem.:)

    VálaszTörlés
  7. Még ismerek hasonlót: lehet hangyabolyt si megfigyelni kcsiiben.

    Egy nagyobb befőttesüveget kívülről jól be kell csomagolni pl. alufóliával, hogy sötét legyen. Ebbe kell beletenni egy nagy darabot erdei hangyabolyból (egy kislapáttal pl. ) úgy hogy azért ne a tojásaikat szedjük ki.
    Az üveget úgy kell lezárni, hogy a hangyák ne tudjanak kimászni, viszont kapjanak levegőt, pl. textil, vagy ilyesmi. Fontos, hogy etetni is kell a hangyákat, mert elpusztulnának.

    Kb. egy hét - 10 nap elteltével ha leveszed az alufóliát, akkor szépen lehet látni a hangyák járatait a földben, mert közben azokat újra építik, és az üvegfalon keresztül látható szépen. Ezután már vissza kell őket helyezni a SAJÁT hangyabolyukba!

    Nagyon sokat lehet tanulni a hangyákról, és a hangyáktól is, pl. szorgalom, összefogás, segítség, hierarchikus rend a bolyban, stb. Egy online konkordancia segítségével ki lehet könnyen keresni az igéket, amelyekben hangya szerepel. Sőt, hangyát nagyon könnyű gyurmázni is, vagy ősszel nyers gesztenyéből készíteni, vagy nedves újságpapírból golyókat gyűrni, száradás után festhető, stb. ... így még jobban beágyazhatjuk a gyerekeink fejébe az új ismereteket.

    pepita

    VálaszTörlés
  8. git, meglestem a babjaitokat. Köszi.

    Pepita, képzeld el, a férjem tippje tegnap szintén a hangyafarm volt, mint egyik következő projekt. Te viszont részleteibe menően le is írtad. Nagyon köszönöm! Légy szíves azt még írd meg, hogy mivel kell etetni a hangyákat és hogyan valósítható meg.

    Kedves Többiek! Akinek van még hasonló jó tippje kisgyerekekkel végezhető megfigyelésekről, az írja meg. Köszönöm!:)

    VálaszTörlés
  9. Eszti, sajnos ennél többet én sem tudok. Egy oo konferencián hallottam ezt az ötletet. De úgy saját kútfőből valószínűleg cukorral eteném őket, meg tennék az üvegbe valami zöldet is, aztán ha kell, elhordják, ha nem, otthagyják. Ja, meg kenyérmorzsa, apró túró, ilyesmi. Szerintem a hangyák elég sok mindent megesznek, biztos hogy kukacot nem fognék nekik :)
    Nedvesség, páratartalom??? Nem tudom. Majd azt játszák, hogy éppen szárazság van, és napok óta nem esett...

    pepita

    VálaszTörlés
  10. Az előző hsz-ra reagálok, ahol ötleteket gyűjtesz.
    Ha jó sok babod van, kipróbálhatjátok, mi történik akkor ha elhanyagoljuk (kiszárad), vagy túllocsoljuk (hm, a mieink kirohadtak) vagy nem kap világosságot, stb. Ezekből jó beszélgetéseket lehet kihozni, hogy nekünk is szükségünk van táplálékra, a kevés sem jó, a túl sok sem jó, vagy beszélgetni lehet arról, hogy a világosság mit jelent lelki értelemben, és hogy mekkora nagy szükségünk van rá.

    pepita

    VálaszTörlés
  11. A gilisztafarmról hallottatok? Hasonló a hangyáshoz. Egy befőttes üvegbe kell rétegezni termőföldet és homokot, rátenni 5-6 gilisztát, a tetejére leveleket. Nem kell lezárni, úgysem szöknek meg, viszont sötét helyen kell tartani. Naponta előveszitek, megfigyelitek a járatokat. Össze fogják keverni a földet a homokkal, és behúzkodják a faleveleket. Ősszel érdemes csinálni. Mi akkor készítettük, amikor a kertet ástuk fel. Egy hétig voltak a vendégeink, aztán visszaszórtuk őket a kertbe.
    Nyáron lehet készíteni rovarcsapdát: ez egy műanyag tégely a földbe ásva. Teszünk bele sajtdarabot, kolbászt, kenyérmorzsát, gyümölcsöt. Másnap egy csomóbogár lesz benne. A flakon falán nem tudnak visszamászni. Sajnos, ha van macska a környéken, valószínűleg kieszi a bogarak elől a sajtot és a kolbászt. De lehet, hogy egy egér kíváncsiskodik oda.
    Tudom, késői a hozzászólás, de Eszti, te biztos elolvasod, ha a többiek nem is.
    Emi

    VálaszTörlés
  12. Köszi, Emi. Érdekes ötlet, bár a gilisztákért annyira nem rajongok. Persze, ez nem jelenti, hogy ne lehetne megfigyelni. A gyerekeknek nincsenek ellenérzései az ilyenféle állatokkal kapcsolatban. Fiúk, ugye.:)

    Emi, az oldal olvasottságától függetlenül jó itt gyűjteni az ötleteket. És könnyen lehet, hogy valaki visszanéz még ide, mert a kezdőoldal alján is megjelenik ez a poszt.

    VálaszTörlés

Szívesen olvastátok