Szia, kíváncsi Olvasó!

Ez itt a Matrózblog:
random gondolatok életről, hitről, tanulásról, meg minden másról. Hét gyerkőccel meg két kutyával. Otthon élve, otthontanulva.

"Amíg kicsi vagy, ösztönösen csábít az ismeretlen TUDÁS nyílt vize. Otthon nincs iskola, csak te és a nyílt víz ... Minden a TIÉD lehet, amit befogadsz belőle!"


Üdv itt:

Eszti
_____________________________________________________


2013. február 15., péntek

Az elmaradt vizsgaposztSok ideje nem jelentkeztem, de most megteszem. Jól vagyunk, éljük az életünket (leginkább offline üzemmódban). Mostanában gyakran elmerengek az otthon töltött hétköznapok szépségén: úgy tapasztalom, hogy minden egyes nap tartogat valami nem várt áldást, amiért igazán nagyon hálás lehetek. És az is vagyok. Ezért is szeretek itthon lenni: nem kell rohanni sehova, így lehet a magunk ütemében élni, érni, fejlődni, formálódni, egymás tükrében önmagunkat megismerni, és családilag összecsiszolódni. Ez nem mindig zökkenőmentes, de úgy hiszem, ez így természetes.

Még nem írtam a megmérettetéseinkről, pedig megvoltak azok is, és sikeresen túlvagyunk rajta. Ezért (is) Istené a dicséret.

Három gyermekünkkel némi logisztikát igényelt a vizsgákra lejutás, mivel jelenleg ötszemélyes autóval rendelkezünk és így az egész bagázs nem jöhetett el velünk. Egy csütörtöki napon vizsgázott Náti (1.oszt.). Erre a napra Helza és Zeki jött még velünk, míg a két nagyobbunk nagypapázott. Rafi (2.oszt.) és Doda (4.oszt.) vizsgája ugyanazon a héten péntekre volt kiírva. A két vizsgázón kívül Helza volt, aki velünk jött, Náti és Zeki pedig nagypapizott.

Kicsit kalandos volt kisbabával menni, így élményként megmaradt az iskolapad tetején lezavart gyors peluscsere, valamint a szoptatás osztályteremben és iskolatitkári irodában. Hihi. De mindenki nagyon normális és együttműködő volt velünk, így továbbra is nagyon hálásak vagyunk az iskolánkért.

Az is sokat jelentett nekünk, hogy mind a tanulók, mind a tanárok kedvesen fogadták az éppen nem vizsgázó gyerekeinket is, különösképpen Zekit. Így, bár ő még nem iskoláskorú, neki is pozitív élmény volt az a nap. A kendőből nézdegélő Helzát meg egyenesen körülszeretgették: az óraközi szünetekben a kisiskolás lánykák nem tudtak elmenni mellettünk anélkül, hogy ne szóltak volna valami kedveset. Simogatták is őt és nézték, milyen pici. De a fiúk is érdeklődően gyűltek körénk és kaptam tőlük mindenféle intellektuális kérdést (hány kiló, hány hónapos, mi a neve). Gondolom nem szokványos iskolai látvány egy pár hónapos baba. Ha már a nem szokványosnál tartunk, meg kell említenem az első osztályosok termei mellett található terráriumot és az abban élő csíkos hörcsögöt, 'aki' viszont a mi gyerekeink szívébe lopta be magát.

Maga a vizsga kedélyes hangulatban telt. Régi és új arcokkal is találkoztunk és több otthonoktató családdal alakult ki tartalmas beszélgetés a vizsgázókra várakozási időben. Megint meg kellett állapítanom, hogy bármennyire sokfélék is vagyunk, gyakran tapasztalunk hasonló élményeket, hasonló hozzáállást más emberek részéről a saját környezetünkben. És bár eltérő okok miatt és eltérő módon tanítjuk a gyerekeinket otthon, valahogy mégis nagyon hasonló a vélekedésünk iskolarendszerről, oktatásról, hitről és a család szerepéről. Engem meglepett, hogy mennyire.

A gyerekek végig vidámak voltak és hamar beszédbe elegyedtek a többi otthontanított gyerekkel, csakúgy, mint az iskolába járókkal. Merthogy ezen a héten tanítás is volt, és volt, amikor tanórán a sulis gyerekekkel egy osztályban kellett vizsgázniuk. (amennyire láttam, ez nem okozott problémát)

A jegyeken ott a vizsgán nem görcsöltem, de azért nem volt ez jellemző az egész félévünkre. Voltam tanácstalan és kétségbeesett is olykor, sőt, a vizsgát megelőző héten annyira izgultam, mint egy kisgyerek felelés előtt (amikor nem készült föl rendesen). És gondolatban már fel is vázoltam, hogy mekkora szégyen lesz, ha épp velem történik meg, hogy megbuknak a gyerekeim... (tudom, tudom, ejnye, anya, de hát tényleg ezt gondoltam). Másrészről, persze tisztában voltam vele, hogy bárhogyan is alakul, le fogom tudni szűrni a tanulságot, és mert beleadtunk mindent, ezért talán nem kellene ennyire túlparálnom a dolgot. De mégis túlparáltam, mivel nem tudtam, hogy a felkészülésünk mennyire volt elég. Mint később kiderült, elég volt a sikeres vizsgához, így azt hiszem, egy kicsit több bizalom - Istenben és a gyerekeimben - nem árt legközelebb.:)

Persze, nem lett minden gyerek minden tárgyból ötös, de a részünkről nem is fogalmazódott meg ilyen elvárás. Tudtam, láttam, hogy mennyi energiát tettek bele az egyes tárgyakban, így inkább arra voltam kíváncsi, hogy a jegyeik mennyire fogják tükrözni az aktuális tudásukat.

Ez azért is volt érdekes, mert az idén radikálisan beújítottam, amolyan merényletszerűen. Ugyanis, majd' minden, suli által javasolt tankönyvünket lecseréltem. Ilyen-olyan okokból jutottam erre a döntésre, de leginkább amiatt, mert nem találtam megfelelőnek azt, amiből addig tanultak. Attól lett ez merénylet, mivel erről egyáltalán nem egyeztettem a tanítókkal. Fogalmam sem volt, hogy hogyan fogják ezt fogadni, és abban sem lehettem 100%-ig bizonyos, hogy az általam választott tankönyvek teljes mértékben lefedik-e a követelményt. Ennek ellenére megléptem ezt, mert úgy éreztem, így kell tennem és hála Istennek nem kellett megbánnom.

Eredetileg az egész éves anyagból vizsgázott volna mind a három gyerek, de a felkészülés során kiderült, hogy ez nem fog így menni. A matekon kívül minden meglett volna, de két ok miatt mégsem lett meg. Egyrészt, idén a szokásosnál  korábbi időpontra tették a vizsgákat. Az a két hét még kellett volna nekünk a fölkészüléshez. Másrészt, a suli csak úgy engedte volna a két féléves vizsga összevonását, ha minden tantárgyból levizsgázunk, tehát a matek sem maradhatott volna ki. De nem baj, hogy így alakult. Most több időnk maradt, ráadásul kétszer fogunk a 'többiekkel' találkozni.

Amúgy igen tanulságos volt ez a félév a számunkra.

Helza szeptember közepén született és a fiúkkal október elején álltunk neki a tanulásnak. Közösen ültünk asztalhoz, mindenki egy időben tanult. Ez a megoldás kezdetben igencsak döcögött, részben az egész közös tanulás kivitelezése miatt, ami az elején erősen káoszba hajló volt. Hogy kicsit konkrétabb legyek, idegesítő volt egyik gyerektől a másikig mászkálnom; meg zavart, hogy egyszerűen belekérdeztek a másikukkal való beszélgetésbe; meg nehéznek találtam egy pillanat alatt átkapcsolni az agyamat elsősből negyedikesbe, majd másodikosból elsősbe és így tovább. Részben azért is döcögtek a kezdetek, mert láthatóan a gyerekeknek is gondot okozott a saját anyagukon önállóan haladni. Folyton kizökkentek és megálltak a dolgaik végzésében, amikor hallották, hogy valamelyik testvérüknek segítettem (ez azt jelentette, hogy közösen értelmeztük a feladatot és beszéltünk róla). Meg felütötte rút fejét az egymás bosszantása című játék is: radíreldugás (másiké), ceruzaleverés (szintén), meg hasonló csintalanságok.

De aztán, idővel megszoktuk ezt a felállást és megtanultunk alkalmazkodni egymáshoz. Én megtanultam lazábban venni a dolgokat, meg a tananyagok között átváltani, nekik pedig egyre jobban megy egymással szinkronhaladni és a többieket békén hagyni.

Ehhez az is hozzátartozik, hogy lemondtam arról a kezdeti elvárásomról, hogy kizökkenésmentes közös tanulás szeretnék (tudjátok, amikor síri csendben egymás mellett ülnek, és a többiektől agyban tökéletesen izolálódva, minimális menetzajjal haladnak a maguk anyagain). Volt bennem egy ilyen hamis kép, de ma már látom, hogy ebben a felállásban, három gyerekkel együtt tanulva nem reális elvárás ez, legalábbis nálunk nem. Ezért nem is akarok már folyamatos küzdelmet olyanért, amit talán nem is lehetne, de mindenesetre nem hasznos elvárni - életünknek ebben a szakaszában legalábbis.

Az előbbiek mellett, a részemről nagy lépés volt még a tanulási harmónia irányába annak az elfogadása, hogy a szinkrontanulás az esetek többségében magával hozza azt is, hogy időről időre kicsit lelassulnak a dolgok, ami az egyéni haladást illeti. Mert mindenki látni akarja azt a képet, amit a neten egyikük témájával kapcsolatban kikeresünk, és mindenki hallani akarja, amit a másik tananyagához magyarázatképpen hozzáfűzök, meg a másik aktuális tananyaga mindig egy kicsit érdekesebb a sajátnál... De nem baj, hogy így éreznek, mert ez azt jeleni, hogy még mindig érdeklődő gyerekek, aminek örülnöm kell. És, még ha a tempó nem is olyan gyors, mint amilyen lehetne, hogy ha kevesebben tanulnának együtt, úgy hiszem mérhetetlenül meggazdagodnak azáltal, hogy egymást hallgatják, és hogy a másik által tanult dolgokba 'idő előtt' büntetlenül beleszagolhatnak. Jó ez így és működőképes. 

12 megjegyzés:

 1. Eszti, mi is együtt tanulunk, szinkron, ahogy te írod. És kitehetném az idézőjelet, és folytathatnám az általad leírtakkal. Pedig csak két gyerek....:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úgy látszik, Virág, hogy már két gyerek is elég egy kis 'káoszításhoz', hehe.:)

   Törlés
 2. Engem az általad leírtak (egyszerre több különböző korú gyereket tanítani) emlékeztetnek a régi, osztatlan (falusi vagy tanyasi) iskolákra, ott is valahogy így folyhatott a tanítás. És remek emberek kerültek ki azokból az iskolákból (is). Szerintem egyáltalán nem baj, ha a gyerekek "áthallgatnak" egymás tananyagába. De ezt persze úgy írom, hogy épp csak egy gyereket tanítok itthon, azt is csak rövid ideje..
  Erzsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, a régi osztatlan iskolák már majdnem jók.:) De tényleg. Ha választani lehetne, akkor én ezeket az oktatási intézményeket hoznám vissza. Bár statisztikáim erről nincsenek, de szerintem messze hatékonyabbak voltak, mint a korcsoportok szerint szintezett mostani verzió.

   Törlés
 3. Olyan jó, hogy te is és Virág is nem csak a sikereket, hanem a nehézségeket is leírjátok. Sokkal könnyebb dolgom lesz, amikor majd mi is odakerülünk, hiszen általatok felkészültebben fogok bele az otthonoktatásba. Hálás vagyok érte, hiszen vezettek egy útra, amelyen hitem szerint járnom kell. Köszönöm. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gabka, az otthontanítás kicsit olyan, mint az otthonszülés: nem lehet rá igazán felkészülni, hiszen maga a folyamat is annyi helyzetet hoz, amit előre nem lehet látni, ezért felkészülni sem igazán lehet rá... Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nagyon örülök, hogy te is erre kacsintgatsz, de készülj fel arra, hogy ha erre az útra lépsz, akkor a te harcaid a tiéid lesznek - mint ahogyan a győzelmeid is. Persze egymást bátorítani sokat jelenthet és ezért is jó tudnunk egymásról. Ugyanakkor - ahogyan valaki egyszer olyan találóan mondta - ez jobbára egy magányos út, amin a család maga megy végig, mint család. (azt hiszem, rendszerint nem eléggé számolunk ezzel a magánnyal, ezért írom)

   Törlés
 4. Kedves Eszti!

  Engem az érdekel nagyon, hogy ilyenkor mit csinál a két kisebb? Tudnak téged 4-5 órán át nélkülözni? Gondolom ott vannak veletek, akkor nem zavarják a nagyokat?

  Még az is érdekel, hogy tényleg tud egy "átlagos anya" mondjuk nyolcadikos kémiát, fizikát is tanítani? Nekem abba beletörne a bicskám. Nyilván felfogom, ha elolvasom előtte, de hogy lehet három gyerek anyagából úgy felkészülni, hogy többet tudjak, mint ők? Kicsit úgy érezném magam, mint az orosztanárból lett angoltanárok, akik egy lépéssel voltak a gyerekeke előtt. Ezt hogy oldjátok meg?

  De valóban érdekes olvasni a tapasztalataidat!

  Kíváncsian várom a válaszod!

  Rita

  VálaszTörlés
 5. Rita!

  Én nem vagyok otthon tanító, de a gyerekeket feldobja az, hogy veled együtt, vagy éppenséggel előtted esik le nekik a tantusz. Nem kell azt a képet sugároznod, hogy te vagy a felsőbbrendű és csak ő tanulhat tőled. Kreatívvá teszi a gyereket a tudás megszerzésének más módja. Ajánlom neked a gyereketetőt, Virág blogját. Ő kifejtette, hogy kitől is tanul az otthontanuló gyerek.

  Üdv: Haratimi

  VálaszTörlés
 6. Kedves Haratimi!

  OLvasom Virág blogját, sokat merítek az ötleteiből. :) Nem gondolom én sem, hogy felsőbbrendű lennék a gyerekeimhez képest, vagy pláne, hogy annak kéne lennem. Egyszerűen csak ha folyamatosan tanítani akarom őt valamire, akkor nem árt, ha az adott dologban kicsit többet tudok, mint ő. Mert egy-egy esetben tudom én is, hogy nagyon jó együtt felfedezni, de ha ez egy folyamat, akkor így együtt felfedezéssel lehet, hogy tévutakra jutunk, meg nem is szerencsés, ha nem tudok válaszolni a kérdéseire.
  Virágnál azért más egy kicsit a helyzet, mert szerencsés módon a nagyobb gyerekei révén egy egész "tanári kar" :) áll a kisebbek rendelkezésére. De ha mondjuk egy oo családban az első gyerek lesz 7-8-os, és mellette ott van a 3-4 kisebb, akkor nem tudom - és ezért vagyok kíváncsi - hogy hogy lehet megoldani a haladást, azt, hogy az anyuka minden tárgyból képben legyen, plusz a maradék gyerekek oktatását és a kicsik szórakoztatását.

  Rita

  VálaszTörlés
 7. Én értem amit Rita kérdez. Nem lehet egyszerű ennyiféle témából egyszerre felkészülni. Még ha tantárgyanként folyik a tanulás akkor sem. Hogy már tárgyakat ne említsek, mint a fizika, kémia, biológia. Amiből van bennem egy alap tudás, talán egy kvízjátékban tudnék is rá válaszolni kapásból, mert beugrana, de ha meg kellene tanítsam a gyereknek mélyebbre ásva, akkor arra nem lennék képes. Ha visszakérdeznének akkor pedig teljesen elvesznék :) Több gyerekkel pláne kivitelezhetetlennek tartom, hogy a szülő is felkészüljön a tanításra, főleg ha emellett ezer másik dolga is van. Emelem a kalapom az előtt aki képes rá, lehet én vagyok túl kishitű :)
  Engem is érdekel a válasz.

  Anna

  VálaszTörlés
 8. Kedves Rita, kedves Anna!

  A kérdések jók, a válasz pedig már folyamatban van. De a türelmeteket kérem még. Elképzelhető, hogy poszt lesz belőle.

  Köszönöm.:)

  VálaszTörlés
 9. Kedves Rita!

  A kisebbeknek nem kell 4-5 órán keresztül nélkülözniük engem, mert ez itthon nem úgy működik, mint egy tanóra, ahol a tanár minden figyelmére szükség van és szigorúan ott ülünk, és egy mukk se lehet, és megszakítás nélkül nyomjuk végig a tananyagot. Persze, némi fegyelemre szükség van, de egy otthonoktatós tanulós időszak (és szándékosan nem írtam tanórát) nagyon más, mint egy iskolai. Előbbi kevésbé kötött, mint az iskolai tanórák, ezért ha néha vannak is megszakítások, azt jól tolerálja a rendszer. Meg nem is kell mindig megszakítani, lehet egy kicsit felügyelet nélkül is tanulni, pl. amíg megetetem Helzát vagy elintézek egy fontos telefont.

  Amikor a nagyobbak tanulnak, Zeki (4,5 éves) szeret velük ülni az asztalnál és 'nagyosan' szöszmötölni az idő egy részében. Aztán elmegy, leül a szőnyegre és egyedül eljátszik (ez a nappaliban van, egy légtérben velünk).

  Helzát, ha ébren van, leteszem a földre egy plédre és ott elvan egy darabig: most kezdett el forgolódni, négykézlábra áll, nyúl a játékokért, tehát már képes elfoglalni magát a tornájával. Amikor éhes, vagy kézbe kívánkozik, akkor felveszem, járkálok vele, vagy leülök a nappaliban és megetetem (anyatej). Ilyenkor aki elkészül a 'tanulósok' közül, az odahozza nekem a tanulnivalót, vagy ha segítség kell, akkor is jönnek.

  Nálunk még leginkább kitöltögetős munkafüzetekre, meg utánajárós feladatokra kell gondolni, nincsen jelentősebb tárgyi ismeretelsajátítás, mint felsőben. Ha meg pl. verset tanulunk, akkor van, hogy a verstanulós gyerek sétálgat Helzával, miközben mondja föl a verset (ők szokták kérni, hogy hadd foghassák meg).

  Néha van, hogy a kisebbek vagy a nagyobbak zavarják egymást, de ezt ahhoz hasonlóan kezeli az ember, mintha mondjuk játék közben zavarná egyik a másikat. Idővel egyébként megszokják, hogy mellettük tanulás folyik, és ugyanúgy lekötik magukat, mint akkor, ha mondjuk a nagyok könyvet olvasnak, vagy más 'nagyos' dolgot csinálnak, amibe ők még nem tudnak bekapcsolódni. De van, amikor úgy hozza a helyzet, hogy a tanulási időben veszem ölbe és leülök neki mesélni. Ilyenkor halkabban mesélek, hogy ne vonjam el a többiek figyelmét (annyira).

  Ezt szépen ki lehet sakkozni úgy, hogy a család számára működőképes legyen. Minden otthontanító család máshogyan oldja meg - leginkább attól függően, hogy hány és milyen korú gyerekekről van szó -, de mindenki megoldja valahogy, és az nekik úgy működik. És persze a helyzet is és mi is folyamatosan változunk, így a családi megoldások is mindig kicsit mások lesznek. Egyik év sem ugyanolyan, mint az előző. Jövőre már nem lesz kisbabánk, így a szoptatási idő nem fog időt elvenni, Helza viszont totyogós korú, Zeki meg lehet, hogy már iskolás lesz, így akkor megint változni a helyzet, és mi ahhoz a felálláshoz fogunk alkalmazkodni.

  Remélem, ez válasz volt a kérdésedre (ha nem, akkor írd meg). A másik, fizika-kémia tanítós kérdésedre egy poszt fogalmazódik, hamarosan közzéteszem, belinkelem majd ide is.

  VálaszTörlés

Szívesen olvastátok