Szia, kíváncsi Olvasó!

Ez itt a Matrózblog:
random gondolatok életről, hitről, tanulásról, meg minden másról. Hét gyerkőccel meg két kutyával. Otthon élve, otthontanulva.

"Amíg kicsi vagy, ösztönösen csábít az ismeretlen TUDÁS nyílt vize. Otthon nincs iskola, csak te és a nyílt víz ... Minden a TIÉD lehet, amit befogadsz belőle!"


Üdv itt:

Eszti
_____________________________________________________


2009. október 18., vasárnap

Felmentési kínok...




Arról van szó, hogy úgy tűnik, a sétagaloppnak induló ovis felmentés (Rafié) kissé túlpörgött. Az elmúlt hetekben az óvodavezető talált még néhány kitételt a törvényben, aminek meg kell felelnünk. (sajnos nem egyszerre találta meg, ezért több lépcsőben szembesültünk...)

Az egyik ilyen kitétel egy felmentési kérelem megírása, indoklással- ennek eleget tettünk pár héttel ezelőtt. Az újabb fordulat- röhögni fogtok- GYEREKJÓLÉTI. Igen, már megint. Most nem szabálysértésileg, hála Istennek, hanem azért, mert a fent említett óvodavezető félreértelmezett egy törvényrendeletet. Így most pár hétig malmozunk, amíg kitalálják, hogy akarnak-e környezettanulmányt csinálni, vagy csak menjünk be beszélgetni, vagy az sem kell (Dodával volt szerencsénk hozzájuk, kedvesek voltak, és a 'környezettanulmány' akkor azt jelentette, hogy berendeltek egy negyedórás kötetlen beszélgetésre.) Bízom, hogy nem durvulnak el a dolgok. Ha kell, készek vagyunk jogilag vérre menni, de nem hiszem, hogy kelleni fog.

Ezt leszámítva jó fej az ovivezető: levédett a jegyzőnél , mert ugye itt vagyunk felmentés nélkül október közepén, és a gyerekem nem is szagol az ovi közelébe (nem is fog). Felhívta a jegyző meghatalmazottját, hogy minden ok, Rafi felmentése folyamatban van. Még egy igazolást is írt nekem erről. (Megkértem.) Azért a szándékaival még mindig nem vagyok tisztában: néha úgy tűnik nekem, mintha szándékosan hátráltatná a dolgok menetét. Mindazonáltal, nem aggódom. Meggyőződésem, hogy senki kezébe nem eshetünk Isten tudta nélkül. Ezenkívül igyekszem szelíd lenni, mint a galamb és okos, is mint a kígyó.


És hogy mire jó ez az egész hercehurca? Egyrészt megedzi az ember szívét a bürokrácia. Megerősödsz abban, amit hiszel, hiszen mire éles helyzetbe kerülsz a hivatali személyekkel, százszor végigpörgeted magadban az észérveidet. Azokat, amivel megkísérled elmagyarázni a meggyőződésedet olyan személyeknek, akiknek nyilván nem ez a meggyőződése, hiszen ha ez lenne, akkor ők is ott lennének, ahol te vagy, és nem a hivatalban...

Ezek a szorongatósabb helyzetek az Úrral való kapcsolatomat is átmossák: vajon tudok-e vakon bízni Benne akkor, amikor semmit sem látok abból, ami rám következik. Vajon tudok-e úgy bízni a szeretetében, hűségében és igazságában, mint Ábrahám, amikor az Úr Izsák feláldozását kérte tőle? Vajon az Úr áldását várom, vagy titkon neheztelek Rá azért, mert mást adott, mint vártam?

Igaz, ami igaz: nem az lett, amit én akartam. A 'szempillantás alatt felmentik' mítosza lassan, de biztosan szertefoszlott az utóbbi hetek huzavonájában. Nem bízom az óvodavezetőben, sem a jegyzőben, még a gyerekjólétiben sem, de bízom a Hatalmas Istenben, aki mindent a kezében tart. Ahogy Jób barátja, Elihu mondta:

Ímé, mily fenséges az Isten
az ő erejében;
kicsoda az,
aki úgy tanítson, mint ő?
Kicsoda szabta meg az ő útjait,
vagy ki mondhatja:
igazságtalanul cselekedtél?
Legyen rá gondod,
hogy magasztaljad az ő cselekedetét,
amelyről énekelnek az emberek!
Minden ember azt szemléli;
a halandó távolról is látja.
Ímé, az Isten fenséges,
mi nem ismerhetjük őt!
esztendeinek száma sem
nyomozható ki.

(Jób 36:22-26)


4 megjegyzés:

  1. Nagyon sajnálom, hogy ez ilyen bonyolult, nem is értem, mintha az óvoda valami létfontosságú dolog lenne, még az iskolánál is fontosabb, na mindegy. Bízzuk az Úrra, hogy utat mutat nektek és erőt ad.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    A hited mellett nem árt tisztában lenni a törvényekkel, amelyekre hivatkozhatsz. Akikkel hadakozol ők is ezt teszik majd. Mi a Te jogod, a gyermekedé és az óvodáé, hol a 3. törvény, ami a Ti javatokra dönti el a meccset. A helyedben megkérdeznék egy ügyvédet, hiszen a tanácsért nem kérnek semmit. A mottóm törvény ellen törvénnyel kell harcolni. Jól látod az óvoda és a vezetője ellenség eszerint kell elbánni velük. (és mint tudjuk soha ne becsüld le az ellenfeled) helyette légy felkészült. Mi 3 évet hadakoztunk egy ovival, mindenkit minősít a munkája, velünk szemben dedós és hátbatámadós módszereket alkalmaztak, szerencsére kevés sikerrel.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem jól látod, hogy a kedves emberek néha ellenségesek valójában, csak nem mondják meg a szemedbe a kifogásaikat! Iskolai szinten gyakran szembesültem ezzel a kifinomult képmutatással.

    Azon gondolkodtam még, hogy az államtól kapott fejkvótával, ami a gyermeked után jár, ilyen esetben mi is lesz. Neked odaadják-e vajon, hogy otthon tanítod a gyermeked vagy bele kell férnie a családi pótlékba? Bocs, ha kicsit anyagias a felvetés.

    VálaszTörlés
  4. Eszter, én sem értem mi ebben a pláne, főleg úgy, hogy a legtöbb ovi alapvetően létszámtúltengéssel küzd, ergo még ha akarnák, sem tudnák biztosítani a színvonalat... Meg az is érdekes, hogy ha annyira fejlesztő ez az utolsó év, akkor miért van ma ennyi diszlexiás, diszkalkuliás és hiperaktív kisgyerek, akikről az oviból kikerülve évek múlva derül csak ki a helyzete, amikor már nehezebb kezelni... (miért nem veszik észre, amikor elvileg őket is ki kellene szűrniük? Ha meg nem tudják ellátni a feladataikat, akkor azt a néhány szülőt, aki hajlandó erre, miért szivatják?)

    Aranka, köszönöm. Még türelmet gyakorlok egy kicsit, de ha nem változik a helyzet hamarosan, vagy megneszelem, hogy tényleg átvágtak a palánkon, akkor a jogi út lesz a következő lépés.

    Anice, a szülő nem kap fejkvótát, oldja meg ahogy tudja (miért nem viszi intézménybe a gyerekét, szedte-vette...). Az iskola egészséges magántanulók után szintén nem kap fejpénzt. (Ezért sem szeretik a legtöbb helyen őket.) Beteg vagy visszamaradott gyerek után viszont háromszoros fejkvótát kapnak.

    Ha már anyagiak:

    - A mi sulinkban van tandíj is. (mivel ott kooperatívak velünk és oo-pártiak is, ezért inkább kifizetjük a pénzt, minthogy valaki az én gyerekemet büntesse a vizsgákon csak azért, mert neki nem oké a magántanulóság...)

    - Magántanulók számára nincsen tankönyvtámogatás. (Csak akkor nincsen, ha egészséges a gyerek.)

    - Viszont nincsen kötelező tankönyvlista sem, csak ajánlott(legalábbis a mi sulinkban így van), vagyis többé-kevésbé abból tanítasz, amiből akarsz. Tehát akár sokkal olcsóbban is meg tudod úszni anyagilag: nem kell annyi füzet, meg tolltartó, meg táska, meg egyéb kütyü sem- ezeken lehet spórolni, és ezt a pénzt befizetheted a tandíjra, HAHA. :)

    VálaszTörlés

Szívesen olvastátok