Szia, kíváncsi Olvasó!

Ez itt a Matrózblog:
random gondolatok életről, hitről, tanulásról, meg minden másról. Hét gyerkőccel meg két kutyával. Otthon élve, otthontanulva.

"Amíg kicsi vagy, ösztönösen csábít az ismeretlen TUDÁS nyílt vize. Otthon nincs iskola, csak te és a nyílt víz ... Minden a TIÉD lehet, amit befogadsz belőle!"


Üdv itt:

Eszti
_____________________________________________________


2009. június 17., szerda

Én és a copyright



Azt azért nem gondoltam, hogy ekkora sikere lesz Nemecsek Ernőéknek minálunk. A gyerekek az első meghallgatás óta naponta újra kérték. Tegnap felkelés után is úgy indítottak, hogy "Anya, kapcsold be a Pál Utcai Fiúkat!!" És én örömmel bekapcsolom. Immár néhány hete majd' mindennap hallgatják kora délutántól estig, elejétől a végéig, Németh Kristóf (a 'Barátokköztös') előadásában. Nagyon igényesen adja elő, és úgy tűnik, hogy a második meghallgatás után a kisebbek is beleszerettek.

Nagyon megörültem, mert a minap rábukkantam a neten egy magyar file-megosztó oldalra, aminek van hangoskönyv 'részlege'. A file-megosztó egy olyan oldal, ahol az emberek feltöltéssel bedobják a közösbe a meglévő anyagaikat, úgy, hogy az mások számára is elérhető legyen: vagyis le lehet tölteni ingyen. Van, amihez regisztráció kell, ami szintén nem pénzes dolog, de van, amihez ezt sem kérik.

Tegnap a fent nevezett file-megosztóról letöltöttük a Tüskevárat hangoskönyvben. Nem tudom, hogy milyen, és hogy a gyerekeknek való-e, mert az igazat megvallva nekem ez a mű kimaradt a suliban, nem olvastam el. Az elemzésre meg már nem emlékszem, amit be kellett magolni... Mindenesetre úgy tűnik, hogy a Tüskevár lesz a következő hallgatnivalónk- de az még odébb van, hiszen tart még Pálutcai-szerelem a gyerekeknél.



A file-megosztókról szellemileg annyit el szeretnék mondani, hogy van azért benne gikszer, hiszen arról van itt szó, hogy amit te megveszel drága pénzért, azt nekem már nem kell megvenni: ingyen hozzáférhetek. Tehát ez a copyright törvény megsértése. Habár a jó szándék vezérli az embereket, akik megosztják az anyagaikat, ez azért mégiscsak egy szellemi termékkel való visszaélés, ergo a szerző megkárosítása. Tehát nem foglak arra biztatni, hogy te is töltsd le, ezért nem is linkeltem. (Ha mindenáron bűnbe akarsz esni, akkor keresd meg magad...)


Egyébként mi sem így tervezzük a hangoskönyvtárunkat felépíteni, hanem eredeti anyagokat megvásárlásával, ahogy ezt tettük a Pál Utcai Fiúk és az Egri csillagok esetében is. Vannak azonban olyanok, amelyeket nem tudok beszerezni pl. híres magyar költők versei 'darabszámra' , ezeket azért le fogom tölteni, hogyha nem találok fizetős forrást. Meg egyébként néhány jó anyag aránytalanul, mondhatni arcátlanul magas áron kapható- ami szerintem szintén egy nagyon etikátlan dolog. Ezzel a ténnyel is kicsit magamat igazolom, ti. hogy ha ők rabolhatnak az irreálisan magas árakkal, akkor erre én meg azt mondom, hogy "neszeneked szerzőijog". Meg az is bennem van, úgyis népszerű alkotásokról van szó, tehát a szerző úgyis anyagilag szétkereste már a fejét, és nem hiszem, hogy pont az én pénzem fog hiányozni a zsebéből.





Mindez persze spekuláció csupán. Nem is akarom magamat igazolni, vagy jobb színben feltüntetni, mint amilyen valójában vagyok: az igazság az, hogy olykor pl. filmek beszerzése kapcsán is ehhez a nem túl tisztességes eszközhöz nyúlunk, főleg olyan filmek esetében, amiket magyarul még nem lehet megkapni, vagy egyáltalán nem lehet megkapni, de könnyen megvásárolható filmek esetében is olykor letöltünk a kényelem miatt (nem kell boltba menve vásárolni). És mások hasznos, beszkennelt vagy feltöltött, gyerekeknek való anyagait sem utasítom vissza. Igaz, azért a legtöbb filmünk (jó sok van már) így is eredeti.

Habár érzem, hogy nem helyes, még nem tudtam azt kimondani, hogy meggyőződésből ezután többé sohasem töltök le semmit. Ebben azt hiszem érdekember vagyok, mert túl sok a nagyon jó anyag, amikhez pénz hiányában talán sohasem juthatnék hozzá, ha alapelveket állítanék a copyright-os anyagok helyes kezelésével kapcsolatban... Persze nem jelenti, hogy nem változhat ez a dolog, sőt. Valójában nagyon nem szeretek letöltögetni, és igen ritkán teszem...

9 megjegyzés:

  1. Mi nem szoktunk letölteni, helyette barátokkal szövetkezve vesszük meg a CD-ket, DVD-ket. Ők is vesznek egyet, mi is veszünk egyet, és lemásoljuk, és a másolt példányt kölcsönadjuk.
    Így féláron jutunk hozzá, így azért barátságosabb.
    Abban meg ne legyél biztos, hogy bárki is "szétkereste a fejét" Magyarországon tisztességes munkával, főleg értékes művészeti alkotások írásával, vagy CD-re mondásával.
    Sajnos. :(((

    VálaszTörlés
  2. Virág ez sem rossz megoldás. Bár, végül is a végkifejlet szempontjából ez is sérti a copyright-törvényt.:( Nálunk ezt a verziót nehéz megszervezni, mert nem nagyon vannak olyan közeli barátaink, akikkel ezt meg lehetne játszani, meg ebbe nem is mindenki megy bele. Nálatok ez hogy működik: a másolt példányt megkapják "örökbe", vagy egyszer csak majd visszakéritek?

    Igazad lehet, talán nem is keresik szét magukat...de azért akkor is irtó drága egyik másik hangoskönyv meg dvd.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Eszti!
    Másolni másolhatsz saját magad számára, ezt nem tiltja senki. Például az autóba sem teszek soha eredeti Cd-t, mert jelentős értéket képvisel. A gyerekeknek vett Cd-ket is mindig átírom, hiszen ki tudja, meddig tart, ha ők kezelik.
    Kölcsönadni is kölcsönadhatom, amit megvettem, és kifizettem, persze kölcsön sem az eredetit adom.
    Hogy visszakerül-e a kölcsönadott példány, az változó. Van, hogy összekaristolódik, és már élvezhetetlen, de van, hogy visszakapjuk.

    Azért, ha belegondolsz, jóval több Cd fogyna, ha mindenki legalább a fele árat kifizetné érte.
    Ez egyébként egy ördögi kör. Te azért nem veszed a Cd-t, és próbálsz ügyeskedni, mert drága. A Cd-k pedig azért (is) drágák, mert kevesebb példányszámból kell egy bizonyos hasznot kitermelni.

    VálaszTörlés
  4. Virág, igazad lehet, bár, mint mondtam, a zenei és filmes arzenálunk nagyobb része eredeti példány, szóval én sem vagyok notórius 'ügyeskedő'.:)

    Nálunk így van:

    az autóban- eredeti vagy írott cd, a forrástól függően. Csak akkor írunk cd-t, hogyha kevesebb lemezre többféle zenét szeretnénk tenni, pl. hosszabb utazás, vagy a nagyon kedvelt több albumunk esetében. Én nem féltem a cd-ket a tolvajoktól, szerintem ha már feltörik az autót, biztos nem ezt viszik el...;)

    a gyerekek- mivel még nem akkorák, mint a tieid, egyedül nem kezelhetik a cd-lejátszós dvd-t, tehát a gyerekkéz-féle amortizáció nálunk olyan tényező, amivel nem kell kalkulálnom egyelőre...:)

    A kölcsönkapással az a bajom, hogy szeretem MINDIG kéznél tudni azokat a cd-ket, amik beváltak...

    A kölcsönadással kapcsolatban viszont nagyon jó ötletnek tartom a másolást, azt hiszem mi is rászokunk majd, mivel egész sor szuper filmünk és zenénk kallódott már úgy el, hogy senkinek lövése nincs, hogy kinek adtuk, és az illetőnek sem tűnik fel, hogy nála van valami, ami nem az övé. Sajnos több könyvem is erre-arra jár, úgyhogy ha esetleg van valami jól bevált ötleted a könyv-másolás hasonló formájára, az is jól jönne...

    VálaszTörlés
  5. szia Eszti,
    mi is egyelőre hol így, hol úgy jutunk hozzá filmekhez zenékhez, a legtöbbet másolva kapjuk valakitől. Amit meg én megvettem, azt gyakran lemásolom másoknak, főleg a tesóimnak... hát ezt elég nehéz egyelőre máshogy megoldani.
    A Tüskevárhoz annyit, hogy nagyon jó! De nem tudom mennyit értenek meg belőle-szép természeti lírások vannak benne, viszont amit megértenek az bizti nem fog ártani :)

    VálaszTörlés
  6. Köszi, Git, amit a Tüskevárról írtál (éppen az foglalkozhatott, hogy fog-e ártani nekik, vagy nem- jól rátapintottál). Meg persze a többi részét a kommentednek is köszi. :)

    VálaszTörlés
  7. mek.niif.hu-n 166 hangoskonyvet talalsz (jellemzoen nem ifjusagiak, en probabol letoltottem egy Tmasi Aron-t, de meg nem volt idom belehallgatni)
    Petine

    VálaszTörlés
  8. El se tudom képzelni, hogy tudják végighallgatni ezeket a hangoskönyveket a tieid. Sokat olvastam arról, hogyan is kell felolvasni csemetéinknek, elfogllani őket kézimunkával stb. Hát az igaz, hogy elolvasunk havonta egy könyvet (gyerekregény, Pinokkió kalandjait -eredeti, nem Disney- kétszer is), de azért elég stresszes, és ha beteszek valamit, akkor tuti otthagyják, de az is lehet, hogy nem jót választottam. Petine, a Tamási Áron nagyon jó, de inkább nagyobbaknak. Nekem nagyon tetszik az előadó hangja. Az Alice csodaországban is jó (azt olvastuk is) viszont a Kishercegnél könyörgött a férjem, hogy kapcsoljuk ki a narrátor miatt.

    VálaszTörlés
  9. Eszter, igazad van! Valószínűleg tényleg a narrátor hangján, beszédstílusán és átélésén múlik, hogy szerethetővé válik-e egy hangoskönyv vagy sem. A Pál Utcai, amit mi vettünk, nagyon jó narrátorilag, és a fejezetek eleje meg vége rövid zenés betéttel van fűszerezve, ami egyfajta 'epizód-érzést' kölcsönöz, és 'feldob'.:)

    A hangoskönyv dolog spontán indult nálunk, Doda érdeklődésére ("anya, milyen cd van a kezedben?"). Azt hiszem ez is olyan, mint sok más dolog- ne legyen kényszer. Ha nem akarja hallgatni, vagy ha nem köti le, akkor nem akarja. Ez egyáltalán nem probléma. Majd később akarja. Meg az is lehet, hogy soha... nem mindenkinek jön be ez a "csendben ülünk, figyelünk és semmi kép, csak hang" dolog.

    Az utóbbi időben arra jutottam, hogy az egyik legfontosabb dolog a gyerekeinkkel kapcsolatban az, hogy ŐKET 'megtanuljuk'. Hogy tudjuk, hogy ŐKET mi hozza lázba, hogy ismerjük a kis dolgaikat, és hogy naprakészek legyünk belőlük. Így képesek leszünk motiválni őket, és elvezetni addig, ameddig a szenvedélyük lángra nem gyúlik az ismeretek sokfajta formája iránt. És akkor már nem mi, hanem ŐK fogják majd a szelet a saját vitorlájukba, nekünk csak időnként irányba kell tenni a kormányrudat, aztán "Hajrá, Matrózok, Előre!". :) Szóval kitartás, nem biztos, hogy a hangoskönyvön át vezet az út a gyerekeid ismeret-szenvedélyéhez... de ez egyáltalán nem baj. ;)

    Azért lehet, hogy egy színvonalas narrációval ellátott hangoskönyvön érdemes lecsekkolni, hogy nem-e a minőséggel és a monotonitással volt-e bajuk.

    Alíz: tükörországban járunk mi is Dodával, a napokban. Másodszor haladunk végig rajta. Elsőre én ajánlottam, hogy kezdjük el, most Doda kérte. Nem hangoskönyv, én olvasom. (Akkor talán mégis?...):D

    VálaszTörlés

Szívesen olvastátok