Szia, kíváncsi Olvasó!

Ez itt a Matrózblog:
random gondolatok életről, hitről, tanulásról, meg minden másról. Hét gyerkőccel meg két kutyával. Otthon élve, otthontanulva.

"Amíg kicsi vagy, ösztönösen csábít az ismeretlen TUDÁS nyílt vize. Otthon nincs iskola, csak te és a nyílt víz ... Minden a TIÉD lehet, amit befogadsz belőle!"


Üdv itt:

Eszti
_____________________________________________________


2009. április 8., szerda

Mehetünk suliba otthon!




Végre, végre végre!!!

Ma lezárultak a beiratkozással kapcsolatos teendőink. Már hetekkel ezelőtt telefonon-emailben beiratkoztunk az iskolába, de csak mára kaptunk időpontot a nevelési tanácsadóba iskolaérettségi vizsgálatra. Aki nem tudja, ez egy kb. kétórás kötelező vizsgálat, amit a területileg illetékes Nevelési Tanácsadóban végeznek. Enélkül a vizsgálat nélkül nem szívesen veszik fel a gyerkőcöt magántanulónak- ha egyáltalán felveszik-ez amolyan beugró. Mindenféle készségeket, meg részképességeket néznek, azokat, amiknek a birtoklásához szükség van az írás, olvasás, és a számok-mennyiségek világának megismeréséhez. Hogyha valakit bővebben érdekel, szívesen írok majd még a vizsgálat jellegéről.


Az óvoda nagycsoportjában tél végén vagy tavasszal egy ovis foglalkozás keretében az óvónők helyben csinálják meg a gyerekkel ezt a vizsgálatot, amit aztán a nev. tanácsadóban értékelnek ki, de akinek a gyereke nem jár oviba, annak magának kell időpontot kérni, és aztán elmenni a gyerkőccel. Nekünk most, másodszorra nagyon kedves volt Á. néni, Doda is élvezte, végre másokat is megörvendeztethetett az okosságaival. Azért rendesen elfáradt a végére, de ezen nem is csodálkozom. Mindenesetre Á. nénit párszor sikerült ledumálnia a lábáról...

A végeredmény az, hogy hivatalosan is iskolaérett lett a fiunk. Boldog vagyok, bár nem annyira fogtam még föl, hogy elhárult az utolsó akadály is az otthonoktatásunk előtt. Még az egész történés hatása alatt vagyok, agyilag próbálom rendszerezni a látottakat, hallottakat...


Mindenesetre most már lassan tényleg ideje lesz a nagy kalandra fókuszálni: vagyis otthonoktatásunk gyakorlatát kidolgozni. Vannak gondolataim, inspirációim és körvonalazódik is, hogy hogyan fogunk nekiindulni, de a kirakó darabjait még össze kell illeszteni. Még néhány kulcsinformáció nincs még a birtokomban, ami akadályoz a nagyon konkrét szervezési, könyvvásárlási terveim megvalósításában: ugyanis az egyes tantárgyak tételes követelményét még nem kaptuk meg a sulinktól. Ha az meglesz, akkor többet fogok látni. Addig marad a szakkörökön és az időbeosztáson való agyalás, de az is elég lesz egy ideig. Most ezért lement rólam a teher.

(Az oldal tetején a fotón Abraham Lincoln van, a felirat pedig: "otthonoktatott személy".)

13 megjegyzés:

  1. Eszti, nagyon örülök, hogy sikerült! Végre sínen vagytok.
    A tankönyvek kiválasztásában szívesen segítek, mindegyiknek van előnye és hátránya. S bár az összeset nem ismerem, azért 5-6 tankönyvcsaládot komolyabban tanulmányoztam.
    Ha megkapjátoka követelményeket, akkor elküldöd? Nagyon érdekelne pl., hogy meg kell-e tanulnia szabályos írott betűkkel írni egy elsősnek...aki ráadásul fiú. Az én fiaimnak ez volt a kínok kínja...és pl. választhatod-e a dőltbetűs írásmódot, ha már muszáj valamit.
    Szóval, nagyon izgalmas, én is alig várom!

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok, én meg arra lennék kiváncsi, hogy lehet-e kapni olyan tankönyvet Mo-on, ahol a dőlt betűs iráshoz vannak gyakorlatok?
    Tudna ebben valaki segíteni?

    VálaszTörlés
  3. Köszi, Virág, mi is örülünk. :) Ha meglesz a követelmény, akkor jelentkezem vele.

    A tankönyvcsaládos tapasztalataid érdekelnek. Nem biztos, hogy egyáltalán bármilyen komplett tankönyvcsomagot veszünk, de azért érdekel, amit tudsz róluk, és nemsokára megtalálom a fórumát annak, hogy 'meginterjúvoljalak'.;)

    VálaszTörlés
  4. git, a válasz a kérdésedre az, hogy IGEN,lehet ilyen könyveket kapni.

    A google-be írva többek között ezt a két elsős dőlt betűs írástanító munkafüzetet találtam, de azért te is utánakereshetsz, biztosan találsz mást is.

    1.osztályos munkafüzet az I.félévre:

    http://www.mozaik.info.hu/Homepage/huncont/MS-1501T.HTM

    1.osztályos munkafüzet az II.félévre:

    http://www.mozaik.info.hu/Homepage/huncont/MS-1504T.HTM

    VálaszTörlés
  5. Úgy tudom, hogy a www.mozaik.info.hu-n van ilyen dőlt betűs gyakorló.

    Eszti nagyon örülök nektek, mi is beíratkoztunk, de el se tudom hinni, és néha azon izgulok, hogy mi lesz, ha értesítenek, hogy valami miatt mégsem lehetséges az otthonokattás, ugyanis az egész környéken nincs otthonoktatott, és a törvényt is mindenki másképp értelmezi (szigorúbbak, mint Magyarországon)

    VálaszTörlés
  6. A két Eszter egyet gondolt, hihi. :) Bár, neked fejből ment, nekem meg csak google-ból. :)

    Gratulálok neked Eszter! Ne aggódj, valakinek muszáj elkezdeni az oo-t a környéketeken! :( Az utánad jövő oo családoknak már könnyebb dolguk lesz, mert te taposod az utat, persze ezzel most nem nagyon nyugtattalak meg gondolom...

    Remélem, hogy tényleg meg fogod tudni valósítani, amire talán te is, és itt többen izgalommal készülünk: az otthonoktatást egy olyan környéken, ahol ez csodabogárságnak számít. Sok erőt mindegyikünknek: Isten hordozzon és erősítsen meg a döntésünkben akkor, amikor döcögősen mennek a dolgaink vagy kétségek gyötörnek! Jó döntést hoztunk, és hitünknek gyümölcse lesz.

    VálaszTörlés
  7. köszönöm anyukák az infót, utána fogok nézni!

    VálaszTörlés
  8. Nagy-nagy gratula, "osztálytárs"! ;)

    VálaszTörlés
  9. Köszönjük a gratulát, "másik osztálytárs". :)

    VálaszTörlés
  10. Nekünk az Apáczais dőlt betűs cucc van meg. munkafüzetek és tanmenet. Azt használjuk. A tanmenet kölcsön van, scennelni fogom...

    VálaszTörlés
  11. Hát, ha már scanneled, esetleg küldhetnél egyet nekem is... megköszönöm.:)

    Egyébként e jónak találod az Apáczais cuccot?

    VálaszTörlés
  12. Egyébként e = egyébként te

    VálaszTörlés
  13. ok. :)
    Hát én csak ezt ismerem, nincs összehasonlítási alapom. De nekünk bejön.
    Majd az átküldött anyagból látod te is, hogy nagyon alaposan, hosszú éveken át kidolgozott, finomított anyag. Én a másikat nem ismerem, de majd megnézem, ha lesz egy kis időm.

    VálaszTörlés

Szívesen olvastátok