Szia, kíváncsi Olvasó!

Ez itt a Matrózblog:
random gondolatok életről, hitről, tanulásról, meg minden másról. Hét gyerkőccel meg két kutyával. Otthon élve, otthontanulva.

"Amíg kicsi vagy, ösztönösen csábít az ismeretlen TUDÁS nyílt vize. Otthon nincs iskola, csak te és a nyílt víz ... Minden a TIÉD lehet, amit befogadsz belőle!"


Üdv itt:

Eszti
_____________________________________________________


2009. április 19., vasárnap

Hogyan ültetsz bibliai igazságokat a szívbe?





A bibliai igazságok tanításának hatékony módja az, ami a 5Móz. 6:1-7-ben található. Igyekszem is alkalmazni...

Ezek pedig a parancsolatok, a rendelések és a végzések,
amelyek felől parancsolta az Úr,
a ti Istenetek,
hogy megtanítsam azokat néktek,
hogy azok szerint cselekedjetek azon a földön,
amelyre átmenőben vagytok, hogy bírjátok azt;


Hogy féljed az Urat, a te Istenedet,
és megtartsad minden ő rendelését és parancsolatát,
amelyeket én parancsolok néked:
te és a te fiad, és a te unokád, teljes életedben,
és hogy hosszú ideig élhess.


Halld meg azért Izráel, és vigyázz, hogy megcselekedjed,
hogy jól legyen dolgod, és hogy igen megsokasodjál
a tejjel és mézzel folyó földön,
amiképen megígérte az Úr, a te atyáidnak Istene néked.


Halld Izráel: az Úr, a mi Istenünk, egy Úr!

Szeressed azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből
és teljes erődből.

És ez ígék, amelyeket e mai napon parancsolok néked, legyenek a te szívedben.
És gyakoroljad ezekben a te fiaidat,
és szólj ezekről,
mikor a te házadban ülsz, vagy mikor úton jársz,
és mikor lefekszel, és mikor felkelsz.
(5Mózes 6:1-7)




Ez a gyakorlatban három dolgot jelent nálunk.

Egyrészt: prioritást. Nem elegendő, hogyha a hét egy napján Istenről hallanak a gyerekek, mondjuk istentisztelet vagy vasárnapi gyerekfoglakozás keretében. Lehetnek igazán színvonalasak ezek az alkalmak, de Isten a család mindennapi tevékenységeinek színterét nevezi a hitoktatás első és döntő fontosságú helyszínének a fenti igék szerint. Számomra ez azt jelenti, hogy a nap nagy részében igyekszem elérhető lenni, különösen, hogyha hitbeli kérdések megválaszolásáról van szó. Prioritást élvez majdnem minden tevékenységgel szemben a gyerkőcök Istennel, Jézussal, hittel, kereszténységgel kapcsolatos kérdéseinek a megválaszolása. (Meg úgy alapból a többi kérdés is, ami nem hittel kapcsolatos...)

Másrészt: hitelességet jelent. Amit mondok nekik szellemi dolgokról, azokat igyekszem magam is alkalmazni pl. hívj segítségül engem. Ha nem sikerül, akkor pedig elismerem, hogy kudarcot vallottam, és bocsánatot kérek tőlük, hogyha ellenük követtem el bűnt. Számomra az a terület a legnagyobb kihívás jelenleg.





Harmadrészt pedig, és ez talán a kulcsa mindennek: erős vágy van bennem arra, hogy mindenféle helyzetből hit-igazságokról beszélgetést kerekítsek. Talán furcsán hangzik, de ez valami olyasmit jelent, hogy nemcsak, hogy szívesen beszélgetek ezekről a dolgokról velük, hanem olykor TUDATOSAN provokálok beszélgetést. Vagy legalábbis résen vagyok, hogy mikor repülhetek rá egy éppen aktuális történés vagy kérdés kapcsán hit-dolgokra.

Én ezt így csinálom:

Megkérdezem valamiről a véleményüket, pl. hogy szerinte milyenek az angyalok, vagy mit gondol a mennyországról, és miután elmondta a véleményét, megkérdezem, hogy érdekli-e, hogy a Bibliában mi van leírva arról. Ezután már témánál vagyunk. Nagyon fontos, hogy sokat hivatkozzunk a Bibliára, hogy beégjen a fejükbe, hogy ez az autentikus forrás, ha kérdésük van.

Te hogyan csinálod?





5 megjegyzés:

  1. remek bátorító cikk, várom a többit is!

    pepita

    VálaszTörlés
  2. Mi is hasonlóan csináljuk, hogy amivel csak kapcsolatba lehet hozni Isten igéjét vagy a hitet, ott igyekszünk megragadni az alkalmat egy kis beszélgetésre. De ennyire nem vagyok tudatos, mint te. Főleg ami az utolsó bekezdést illeti.
    Inkább azt alkalmazom, hogy közös Bibliaolvasásnál megpróbáljuk emberközelivé tenni az igét nekik - mit is jelent ez most számunkra, mire figyelmeztet, mire buzdít. És nagyon-nagyon jó az együtt imádkozás. így ők is hallják mit mondunk el Istennek és hogyan. Hihetetlen, hogy a két és fél éves hogy imádkozik saját szavaival. A nagyobbikkal csak 3 éves kora után kezdtünk igy imádkozni...

    VálaszTörlés
  3. git, a legnagyobbunkkal én is 3 éves kora körül kezdtem tudatosabb lenni hitre nevelésben. Nekünk az együttimádkozásban van fejlődnivalónk- gyakran lekopizzák az imáinkat és habár a saját szavaikkal imádkoznak, én úgy érzem, hogy lehetne még kreatívabbnak lennem és még inkább bátorítanom őket az önkifejezésben. :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm pepita, örülök, hogy hasznosnak találtad.

    VálaszTörlés
  5. Nem kell aggódni amiatt, hogy kicsi gyerekek nem saját szavakkal imádkoznak, csak lekopizzák az imát.

    Próbálj olyan játékot játszani, hogy (körben ülő gyerekek) mindenki mond egy színt. Kb. 5-6 éves korig nagyon jellemző, hogy azt mondják, ami éppen előttük elhangzott.

    Nem kell aggódni, életkori sajátosság. Majd elmúlik.

    VálaszTörlés

Szívesen olvastátok