Szia, kíváncsi Olvasó!

Ez itt a Matrózblog:
random gondolatok életről, hitről, tanulásról, meg minden másról. Hét gyerkőccel meg két kutyával. Otthon élve, otthontanulva.

"Amíg kicsi vagy, ösztönösen csábít az ismeretlen TUDÁS nyílt vize. Otthon nincs iskola, csak te és a nyílt víz ... Minden a TIÉD lehet, amit befogadsz belőle!"


Üdv itt:

Eszti
_____________________________________________________


2009. február 20., péntek

Mesék nagyító alatt



Egy sorozatba terveztem belefogni, ami a mesékről szól. Ahogy a címe is elárulja, népszerű meséket fogok -a magam módján- leelemezni. Teszem ezt azzal a szándékkal, hogy kihozzam magamból (meg belőled) az analitikust, és hogy ráirányítsam a figyelmet arra a demoralizáló és jellemromboló munkára, amit egyik-másik mese elvégezni képes.

Nem, nem vagyok meseellenes. Én hiszek a jó mesékben! És hiszek a tanulságos mesékben is! Tudom, hogy vannak jó mesék is. De azt vettem észre a környezetemben, hogy sajnos a legtöbb szülő a legkisebb mértékben szelektál a mesék között, ha egyáltalán megteszi. Úgy gondolom, hogy nagyon nem mindegy, hogy 'mi megy be' a gyerek fejébe, szívébe. A mesék a világról szólnak. Az emberekről, vagy az emberek jellemvonásairól. A mese mindig tanít. És egyáltalán nem mindegy, hogy mit.

Mindent megvizsgáljatok, ami jó azt tartsátok meg! Mindentől, ami gonosznak látszik, tartózkodjatok!” (1.Thessz.5:21-22)

Ezzel a céllal szélnek eresztem (alias közzéteszem) a sorozatot. Nem sokára olvashatod az első meseelemzéseket.

Mégegy dolog: A mese címe egyben egy link is, ahol az elemzett mesét elolvashatod, ha már nem emlékszel rá pontosan, vagy ha netán nem ismernéd...

Szeretném ezt a 'mesés dolgot' valamennyire interaktívvá tenni. Ha van olyan mese, ami szerinted 'közszájon forog', vagyis amiről úgy gondolod, hogy itt a helye, akkor klikkelj a 'Te mit gondolsz' gombra, és írd meg a mese címét (linket is küldhetsz, ha nem nagyon ismert a mese).

5 megjegyzés:

  1. Ez engem nagyon érdekel!Részletesebben kifejtem később a blogon...

    VálaszTörlés
  2. A mai Vendég a háznál-ban a Kossuth Rádión többek között egy mesekutatóval is beszélgettek, talán érdekesnek találnád. Még nincs fönn a műsortárban, de várhatóan órákon belül ott lesz: http://real1.radio.hu/kossuth/ (11:30).

    VálaszTörlés
  3. A mai Vendég a háznál-ban a Kossuthon többek között egy mesekutatóval is beszélgettek. Talán érdekesnek találod; elvileg meg lehet hallgatni itt:
    http://real1.radio.hu:8080/ramgen/kossuth/2009/02/26/2009-02-26-k11.rm?start=0:30:00.0

    VálaszTörlés
  4. graphoman, köszönöm, megpróbáltam meghallgatni, de nekem nem akarja betölteni... még később próbálkozom majd.

    Én egyébként nem nagyon foglalkozom mesekutatással, meseelemzéssel- nem vagyok szakértő, bár tanultam pszichológiát, de csak érintőlegesen.

    Ez a sorozat keresztény szemszögből világítja meg a meséket, azzal a céllal, hogy szülőként elgondolkoztasson, és hogy segítsen megválogatni, hogy mit adunk a gyerekeinknek. Szándékosan igyekszem nem belemenni a szereplők és a cselemény mélylélektani vizsgálatába... mert az nem visz sehova- legalábbis szülőként és keresztényként.

    VálaszTörlés

Szívesen olvastátok